InterjúMagazinOlvasóink boldogságról

Merjenek nagyot álmodni és álmaikat megvalósítani!

Interjú Egri László költővel

Vigh Anna: Mit jelent számodra a költészet?

Egri László: Isaac Asimov nagyon találóan fogalmazta meg, hogy az írás az ujjaival való gondolkodás. Magam is ezt vallom. Számomra olyan örömforrás az alkotás, amely szervesen beépült a mindennapjaimba. Kényszerből nem lehet és nem is érdemes írni. Mindig is csodálkozva tekintettem azokra, akik megrendelésre írnak verseket. Nagyon nehezen tudnám rávenni magam. Az alkotás ne legyen feltételekhez kötve, pont ez a szabadság az, ami a megfelelő ihlet melegágya lehet. A költészet belső lelki világom kibontásának terepe, egy érzelmekkel átitatott sajátos és egyedi kommunikációs csatorna.

Vigh Anna: A boldogság mint téma megjelenik-e verseidben?

Egri László: Igen. Több ilyen jellegű művem is van. Ezek főként a gyermekkori élményeket és a szerelem érzését jelenítik meg. Mindkettő olyan időszak életemben, amelyre nagyon szívesen emlékszem vissza. Tájleíró verseimben is euforikus érzés kerített hatalmába, például amikor a pócspetri vagy nyírbátori tájat ábrázoltam. Ha fizikailag nem is lehetek már ott, legalább lélekben újra láthatom e számomra oly kedves vidékeket. Humoreszkjeimben szintén meghatározó szerepe van a boldogságnak.

Vigh Anna: Mit éreztél amikor műveid sikereiről számoltak be a lapok?

Egri László: Legelőször döbbenetet, nehéz volt hozzászokni ehhez az érzéshez. Nem is számítottam ilyen pozitív fogadtatásra. Utána természetesen büszkeséggel töltött el, ami lelkesítően hatott rám. A siker élménye hozzájárult ahhoz, hogy elkötelezzem magam az irodalmi pálya iránt.

Vigh Anna: Mindig is fontos volt számodra a fiatalok támogatása. Hogyan zajlik mindez?

Egri László: Nagyon sok tehetséges fiatal elkallódik. Hallatni szeretnék a hangjukat, de süket fülekre találnak, gyakran koruk miatt lebecsülik őket. A kor nem érdem, hanem egy állapot. 2013-ban azzal a céllal hoztam létre a Polikróm folyóiratot és a Cédrus-díjat, hogy támogassam, bemutassam nagyobb közönség számára az arra érdemes fiatalokat. A Kortárs Költő Liga elnökeként szintén fontosnak tartom a hozzánk fordulók bátorítását. A hálás szavak mindig nagyon jól esnek és megerősítenek elhatározásomban, hogy segítsem az ambiciózus ifjakat. Pályázatok kiírásával is igyekszem folyamatosan publikálási lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek.

Vigh Anna: Van-e jelenleg is futó pályázati lehetőség?

Egri László: Tavaly év végén hirdettünk irodalmi pályázatot „Bennem él a táj” címmel. Idén április 30-ig várjuk a tájleíró verseket tetszőleges számban és tetszőleges terjedelemben. A felhívás sok embert megmozgatott, rengeteg igényes pályamunka érkezett, kifejezetten nehéz lesz a választás. A legjobbnak ítélt alkotások megjelennek a Polikróm folyóirat idei, nyári lapszámában. Örömmel tölt el, hogy ennyi embert sikerült megmozgatni.

Vigh Anna: Milyen irodalmi terveid vannak?

Egri László: Egy regényen dolgozom, igaz most kissé háttérbe szorult. Egy komplex prózai mű megírása mindig nagyon időigényes feladat, siettetni pedig nem szabad. Emellett egy verses gyerekkönyv is készülőben van, amibe a humort is megpróbálom belecsempészni. Ez utóbbi munkám nagy része már elkészült, sok teendőm nem lesz vele a továbbiakban. Az irodalom nem csupán a munkám része, hanem továbbra is elsődleges hobbiként tekintek rá.

Vigh Anna: Mit üzennél olvasóidnak egy mondatban?

Egri László: Merjenek nagyot álmodni és álmaikat megvalósítani.

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük