HírekInterjúMagazin

Barátság világnapja 2021. és erények

A barátság világnapja (2021. július 30.) alkalmából új klipet jelentettek meg erényekről, ezért erről kérdeztük Novák Antóniát a Virágozz és Prosperálj Alapítvány elnökét.

Önök készítettek és megjelentettek egy videó klipet, amin erényeket népszerűsítenek. Nem gondolja, hogy ezek nem tartoznak a mai videós világ fővonalába?

Novák Antónia:

Valóban, készítettünk egy kis videót gyerekek szereplésével, mely az emberi kapcsolatok főbb összetevőit, azok közül is az erényeket igyekszik népszerűsíteni egy olyan világban, ahol ezek sokszor háttérbe szorulnak vagy épp hamis minták vannak közvetítve és ezáltal követve.
És bár valóban, nem az ilyen jellegű videók találhatók meg túlnyomórészt a videós világban, éppen ezért is gondolom úgy, hogy igen nagy szükség van azon üzenetekre, melyek igazán elgondolkodtatóak lehetnek, melyek nem a felszínről, hanem a valódi életről, valódi emberekről, valódi hétköznapokról és valódi értékekről szólnak.

Miért éppen a Barátság Világnapjára időzítették a megjelenést?

Novák Antónia:

A Barátság Világnapja, illetve maga a barátság méltón képviseli azon pozitív értékeket, erényeket, mint például a figyelmességet, összetartást, szeretetet, őszinteséget, megbecsülést és még sorolhatnánk, melyek az igazi, hosszú távú, harmonikus emberi kapcsolatok és így az életünk és bizony a boldogságunk alapjai is. Minél inkább képesek vagyunk ezen erényeket életünkbe építeni és minél többen igyekeznek ezt tenni és ezek által élni az életüket, annál barátságosabb világot tudunk építeni mind magunk, mind környezetünk, mindannyiunk számára. A Barátság Világnapja ideális apropó ahhoz, hogy rohanó világunkban egy kicsit megálljunk és elgondolkozzunk, hogy vajon elegendő figyelmet szánunk a szeretteinkre, barátainkra, ismerőseinkre? Megfelelő gondoskodással, szeretettel, őszinteséggel vagyunk-e feléjük? A videó segít elgondolkodtatni minket és akár pozitív változásra késztetni. Hiszem, hogy mindig lehetünk jobbak és tehetünk többet másokért.

Mi volt az oka annak, hogy éppen gyerekek sorolják ezeket az erényeket? Ők még vagy már rendelkeznek ezekkel?

Novák Antónia:

Két oka is van annak, hogy gyerekek szerepelnek a videónkban.
Az egyik, hogy valóban, a gyerekek képesek megtestesíteni az alapvető jót, a kedvességet, a barátságosságot, hiszen ekképp fordulnak a világ felé, ekképp fordulnak mások felé, mindenféle előítélet nélkül, jó szándékkal, tele lelkesedéssel, érdeklődéssel, kedvességgel. Csak a rossz tapasztalatok, minták azok, melyek mindezt megváltoztathatják, átváltoztathatják, ahogy kamaszokká, felnőttekké cseperednek az idő előrehaladtával. És attól, hogy ez így van, nem kellene, hogy ez így legyen vagy így is maradjon. De hogy ebben változás legyen, bizony ez a mi felelősségünk, a felnőttek felelőssége és ez az, ami a másik nézőpont volt, amiért gyerekek sorolják az erényeket.
Nekünk felnőtteknek felelősségünk egy jobb, egy élhetőbb, barátságosabb, elfogadóbb világ létrehozása gyermekeink és persze mindannyiunk számára. Rajtunk múlik, ha jó e világban élni és az is, ha nem. Ez utóbbit viszont inkább felelőtlenségnek nevezném. Nagyon fontosnak tartom, hogy nekünk, felnőtteknek ezt a nézőpontot fel kell vennünk és ezt a felelősséget magunkra kell vállalnunk. Pont ez az oka annak, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen értékeket közvetítünk és erősítünk. A videó egyben a gyermekek vágyát testesíti meg, és ezáltal szerepe felnyitni felnőtteknek, a szülőknek, pedagógusoknak, kisebb-nagyobb közösségvezetőknek, véleményformálóknak és a média szemét, hogy vállaljunk mindannyian felelősséget azért, hogy környezetünkbe, társadalmunkba visszaépítsük az alapvető értékeket, erényeket a mindennapokban és ezáltal teremtsünk egy barátságosabb, becsületesebb, szebb világot a jövő nemzedéke számára. A mi felelősségünk, hogy elérjük, hogy a pozitív értékek legyenek a kívánatosak és elfogadottak és ne az olykor-olykor még értékesnek is beállított, de valójában értéktelen emberi tulajdonságok. Vállaljunk felelősséget, hogy büszkék lehessünk arra, hogy milyen jövőt hagyunk gyermekeink és unokáink számára.

Az erény szó, vagy maguk az erények szinte teljesen kivesztek már a hétköznapi fogalmak közül. Mit gondol kiket érinthet meg ennek megelevenítése.

Novák Antónia:

Valóban, a hétköznapokban nemigen használjuk magát az erény szót, melynek jelentése egyébként nem más, mint kiemelésre méltó érték, dicséretre méltó tulajdonság, érdem, illetve a jóra való törekvés megnyilvánulása tettekben. Szerencsére, ha maga a szó nem is, de maguk az erények, mint pozitív tulajdonságok azért fellelhetők itt-ott. Találkozhatunk kedves, barátságos, segítőkész, udvarias, becsületes emberekkel, akik igazi értékeket teremtenek a családjukban, munkahelyükön, vállalkozásukban, közösségükben. Viszont ezek az értékek túl kevéssé ismertek, sokszor észre sem vesszük, nem ismerjük el őket, rosszabb esetben pedig pont nem ezek az értékek, hanem épp ellenkezői, melyek elénk tárulnak, melyek igazán publicitást kapnak és hamis mintákat közvetíthetnek gyermekeink és mindannyiunk számára.
Így hát hiszem, hogy mindannyiunkat megérinthet a videó mondanivalója, akiknek fontosak az emberi kapcsolatok, akik szeretnék hinni, hogy lehet egy jobb közösséget, társadalmat építeni, vagy épp azoknak, akik már nem hisznek a pozitív értékekben, csalódtak az emberi kapcsolatokban, legyen szó a családról, egy csoportról, vagy egy nagyobb közösségről. A videó képes visszaadni a hitet az emberi jóságban, a pozitív változás lehetőségében és arra ösztökéli az embert, hogy még jobb legyen és ő maga tegyen azért, hogy egy pozitív változás induljon el környezetében.

Felsorolna néhányat azok számára, akik még nem látták a klipet?

Novák Antónia:

Természetesen. A gyerekek olyan erényekre hívják fel a figyelmet a videóban, mint igazságosság, hűség, sportszerűség, becsületesség, kedvesség, megbocsátás, udvariasság, barátságosság, szeretet és őszinteség és még sorolhatnám.

Ismer olyan embereket, akik napi szinten megtestesítik ezeket az erényeket vagy éppen az volt a cél, hogy legyenek ilyenek?

Novák Antónia:

Természetesen ismerek olyan embereket, nem is egyet, akik megtestesítik ezen erényeket. Igazán nagyon jó érzés ilyen nagyszerű, jószándékú emberek társaságában lenni. Sokan vannak azok, akik azért dolgoznak nap, mint nap, hogy ez a világ, melyben élünk egy jobb, barátságosabb és vidámabb hely legyen. Hogy kevesebb fájdalommal és több örömmel találkozzanak az emberek, illetve hogy képesek legyenek több örömöt, boldogságot teremteni maguk, szeretteik, barátaik, ismerőseik, közösségük számára.
És válaszolva a kérdés második részére, igen, cél az is, hogy felhívjuk a figyelmet ezen erények fontosságára és dolgozzunk azon mindannyian, hogy minél több erénnyel rendelkezzünk és ezek szerint éljük életünket.

Kik válogatták össze az erényeket, illetve miért éppen ezek kerültek a felsorolásba?

Novák Antónia:

A videóban szereplő erények egy rövid idézet Az út a boldogsághoz könyv Próbálj úgy bánni másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy ők bánjanak veled! című fejezetéből. A könyvet L. Ron Hubbard írta 1980-ban azzal a céllal, hogy segítsen visszaemelni az erkölcsi értékeket a társadalomba az azokat megillető helyre. A könyv, mely a Guinness Rekordok Könyvében úgy szerepel, mint a legtöbb nyelvre lefordított nem vallásos könyv, nem más, mint egy a józan észen alapuló erkölcsi kódex, útikalauz egy jobb élethez. A könyv mindenkihez szól, fajtól, bőrszíntől, vallási hovatartozástól függetlenül. A könyvben található gondolatok segítenek az olvasójának megteremteni egy becsületes, boldog, sikeres és igazán emberhez méltó, inspiráló életet. A könyvet szerte a világban nemcsak egyének, hanem pedagógusok, cégvezetők, közösségvezetők is előszeretettel használják annak érdekében, hogy közösségeik becsületesebb, jobb és boldogabb életet éljenek. A videóban szereplő, a könyvből kiragadott idézet is ezt a célt szolgálja, hiszen ha csupán csak ezeket a gondolatokat, erényeket beépítjük a mindennapjainkba, már egy boldogabb és harmonikusabb életet tudunk élni.

A klip itt tekinthető meg: https://youtu.be/3-0BwiJrfb0

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.