Életmód

Hogyan éljem túl a lelki válságot?

Erre a kérdésre néhány pszichológus azt a választ adja, hogy a lelki válság pár hét múlva általában elmúlik, ha pedig nem, akkor forduljanak pszichológushoz.

Pár hét lelki válság?

Azt azonban kevesen figyelték meg közülük, hogy a lelki válság csak azoknál múlik el egy-két hét alatt, akiknek sikerül figyelmüket kifelé fordítaniuk. Ez a helyzet persze még messze van a boldogságtól, de egy jobb kiindulópont. Aki viszont ilyen helyzetben kerüli emberek társaságát, tehát még inkább befelé fordul, annál nem, hogy nem múlik el, de akár mély depresszióvá is változhat. A környezetváltozás persze segíthet, de hiába költöztetnek el valakit, ha ő maga olyan mélyen van, hogy észre sem veszi.

Mi is az a lelki válság?

Szótárakban, lexikonokban eléggé összetett magyarázatok mondanak erről, de könnyű megérteni ezt a kifejezést, ha abból indulunk ki, amikor nincs lelki válság. Mi van ilyenkor? Lelki stabilitás van, aminek körülbelül az a lényege, hogy harmóniában vagyunk másokkal, van egyfajta elégedettségünk a saját életünkkel, környezetünkkel, a társadalommal vagy esetleg az emberiséggel kapcsolatban, kedvelünk másokat és van lehetőségünk megélni, hogy kedvelnek bennünket, valamint egy lelkileg stabil ember nem esik kétségbe a felmerülő problémáktól. Képes érzékelni és tudja is kezelni a külvilág rezdüléseit. Ha valaki nincs lelki válságban, az még nem jelenti azt, hogy boldog, mert ahhoz szükség van legalább egy célra és haladni is a felé, valamint végül nem árt elérni.

Forduljunk pszichológushoz?

Az emberek nem úgy születnek, hogy eleve lelki válságban vannak, hanem valami történt, ami miatt abba kerültek. A kérdés az, hogy mi? Nem adhatunk itt választ minden olyan lehetőségre, ami miatt valaki lelki válságba kerülhet, de az biztos, hogy ha valaki nem tud hamar túl lenni a lelki válságon, az jól teszi ha egy jó barátjához, barátnőjéhez fordul, aki türelmes abban, hogy meghallgassa, mi történt vele, amit nem szeretett volna, hogy megtörténjen vagy mi nem történt meg, amire pedig nagyon számított. Már ez is csökkenti a lelki válságot, jó esetben pedig meg is szünteti. A legnagyobb segítség egy jó barát, akit ismerünk, akiben megbízhatunk, s jól ilyenkor egy olyan barát, akinek akár sokszor és részletesen elmondhatjuk, mi történt.

Egy legenda szerint maga Hippokratész is úgy segített meggyógyulni II. Perdikász Makedón királynak a lelki válságból és valami bágyadtsággal járó betegségből, hogy figyelmesen meghallgatta őt, ami által a király végül szembe tudott nézni élete egy fő nehézségével és helyrejött.
Könnyen megszüntetheti a lelki válságot, ha segítünk a személynek kifelé fordulni, amire a legjobb eszköz egy megvalósítható cél kitűzése és olyan gyakorlati lépések megtétele, melyek segítik ennek a célnak a megvalósulását.

Szedjünk kedélyjavítókat?

Tisztességes ember nem ír fel „kedélyjavítót” lelki problémákra, mert tudja, hogy a lélek bajaira nem lehet megoldás egy pirula, egy mesterséges kábítószer. A testet gyógyíthatja orvos, de a lelket inkább a figyelem, a kommunikáció és a megértés hozza helyre. Kábítószerrel csak szőnyeg alá söpörhető a lelki válság, de összességében még nagyobb erővel támad utána az emberre, aminek végül meg is adhatja magát.

A legtöbb esetben – és ezek az enyhe esetek – az ember tudja, hogy valamiféle lelki válság, gödörben van. Ennek legfőbb mutatói a hosszan tartó kedvetlenség és a velejáró tétlenség. Könnyen kezelhető valami értelmes aktivitással, ha valaki ilyenkor nem képes hirtelen találni egy saját célt, amiért képes tenni valamit, még mindig van egy gyors megoldás: találjon valakit, akinek segíthet és cselekedjen. Ez nem csak rövid távon segít, mert aki mások számára hasznosnak találja magát, annak hamar visszajön az életkedve. Az emberhez a boldogság a méltó lelki állapot – segítsünk neki.

Hírdetés

promo_boldogsag_tanfolyam_01

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük