ÉletmódFacebookHírekInterjúMunka és üzlet

BIO-nak született

Ebben az ízfokozókkal “ehetővé tett” és mesterséges színezékkel “csillogtatott” világban boldogság olyan helyen járni és beszerezni táplálékainkat, ahol valódi ízélményekkel, egészséges ételekkel, természetesen forrásokból és az ember számára egészségesebb alapanyagokkal várnak minket. Az sem elhanyagolható, hogy mindezt példás családi összefogással működtetik. Ezért kérdeztük meg  Bornai Róbertet, a BORN2BIO megálmodóját.

Boldogság Magazin:
Egy igazi gyöngyszem az Önök bio kávézója Budapesten. Nyithatott volna egy hagyományos „cukorral teli” helyet is. Mi indította arra, hogy ne ezt tegye?

Bornai Róbert:
Az életszemléletünk következménye, tükröződése ez a hely! Hosszú évek óta a családunk törekszik arra, hogy egészségesen és fenntarthatóan éljen. Igyekszünk tiszta élelmiszereket fogyasztani, környezetbarát kozmetikumokat és tisztítószereket használni, mindezt a legkisebb környezeti terhelés mellett. Ez a törekvés látható a bio kávézóban és a bio boltban is. Családi vállalkozásként működünk, s csak olyan termékeket tartunk és ajánlunk, amit mi magunk is szívesen elfogyasztanánk.

Boldogság Magazin:
Van személyes küldetése azzal, hogy a hely nem pusztán egy kávézó, hanem egyben bio táplálékok, étrend kiegészítők és vitaminok boltja is?

Bornai Róbert:
Természetesen mindannyian azzal a hittel tesszük, amit teszünk, hogy ezzel másokat is hozzásegítünk ahhoz, hogy elérhető legyen mindenki számára az egészséges, vagy legalább az egészségesebb életvitel. A rendszeres testmozgás, valamint a mentális egészség mellett a táplálkozás is kiemelkedően fontos. Manapság sajnos egyikre sem fordítunk elég nagy hangsúlyt, ráadásul mivel a táplálkozás egy globális üzlet is, talán egyre inkább a legnagyobb üzlet, így ezen a téren nagyon nagy a zűrzavar. Hetente jelennek meg újabb és újabb trendek, tiltanak, vagy nyomnak minket bizonyos élelmiszerek felé. Ebben a “káoszban” lehet segítség ha a tiszta élelmiszerek felé fordulunk, legyen az akár egy kávé, sütemény, vagy egy friss kenyér.

Boldogság Magazin:
Legutóbb elvarázsolt Önöknél egy szifonkávé, amit ittam. Mondjon pár szót erről azoknak, akik számára nem ismert még a kávézásnak ez a minősége!

Így készül a szifon kávé
Így készül a szifon kávé

Bornai Róbert:
A kávés trendek az utóbbi években egy egészen új irányba fejlődtek, és ezáltal egészen új eszközök jelentek meg. Sok esetben régen elfeledett vagy már alig-alig használt eszközökről beszélünk. Az egyik ilyen a siphon! Ez a technológia igen elterjedt volt a XX. század első felében. Észak-Amerikában és Európában több tucat háztartásban használatos eszköz volt, azonban az 1950-es évektől átvették helyüket az olcsóbb és kényelmesebb otthoni eszközök. A siphon eltűnt a polcokról és a háztartásokból, csak néhány üzem folytatta gyártását. Azonban az utóbbi években ez a technológia ujjá született, és mára a különleges kávéminőséget kínáló kávézók kínálatát képzi. A szifon kávé elkészítési folyamata igazán látványos. Az alsó gömb alakú részbe beleöntjük a vizet, és azt elkezdjük melegíteni egy égővel. A kialakult nyomás felpréseli a vizet a felső üvegbe. Ezután beleöntjük a meleg vízbe a kávéőrleményt, és ott hagyjuk ázni. Majd elzárjuk az égőt, ezért megszűnik a nyomás és ennek hatására az immár elkészült kávé visszakerül az alsó gömb alakú részbe. A végeredmény egy tiszta de egyben nagyon gazdag íz világú hosszabb jellegű kávé. Ez a technológia egy teljesen új kávéélményt ad számunkra.

 

Boldogság Magazin:
Megemlítene még üzletükre jellemző hasonló különlegességet, mint ez a kávé?

Bornai Róbert:
Különlegesség még, hogy a kávékat növényi tejekkel is kérhetik a vendégeink, többek között a naponta frissen készített “házi” magtejekkel.
Mindenképpen kiemelném még a kávézónkban található teákat (fehér, zöld wulong, fekete), amiket Kínából és Nepálból hozatunk. Kézi erővel szüretelt, nagy gonddal válogatott és szárított bio és Fair Trade termékek, amik különlegessége, hogy tea szeánszunk során többször is felönthetőek, s igen gazdag íz világgal rendelkeznek. Különleges a gyümölcsteánk is, amely úgy készül, hogy szabolcsi aszalt bio gyümölcsöket öntünk fel, s egy kis fűszerrel tesszük még kellemesebbé. A kávézóban kínált süteményeink mind glutén, és laktóz mentesek, paleo termékek, illetve kínálunk nyers vegán süteményt is. Nagy gondot fordítunk arra, hogy vendégeinket tájékoztassuk a termékek kalóriatartalmáról, összetevőiről. Erre az üzletben is nagy hangsúlyt fektetünk, saját grafikus kódrendszert alkalmazunk az árcímkéken, melyen jelöljük a bio, paleo, gluténmentes, laktózmentes, diabetikus termékeket, így is segítve a vásárlást.

Boldogság Magazin:
Látszik, hogy gyermekei, a kávézóban dolgozó fiatalok nagy lelkesedéssel teszik dolgukat és értenek is hozzá. Ez valamilyen képzés eredménye?

Bornai Róbert:
Igen, képzett barista és képzett szakember végzi a munkát a kávézóban, de ez önmagában azt gondolom kevés lenne! Mindenképpen kell a személyes elhivatottság, a szakma szeretete, és a tulajdonosi lelkesedés is, hisz mint említettem családi vállalkozásként működtetjük a kávézót és a boltot. Az a tiszta és fenntartható élet felé forduló elhivatottság, amiről korábban beszéltem, az a fajta szakma szeretet, ami nem ér véget a munkaidővel, és az a tulajdonosi lelkesedés, ami nem csak és nem elsősorban a profitszerzésre, hanem a hosszú távú élet előnyökre irányul.

Boldogság Magazin:
Tapasztalatai szerint köthető korosztályhoz, hogy kik fogékonyabbak inkább a testük számára egészségesebb dolgok iránt?

Bornai Róbert:
Nehéz lenne ezt egyértelműen kategorizálni, de ha mégis megtenném, akkor a két nagy csoportot emelnék ki: a tudatos, városi, edukált fiatalokat, és a sajnos már a következményeket szenvedő idősebb korosztályt. Az első csoport saját döntése alapján, a második talán sok esetben kényszerből teszi ezt.

Boldogság Magazin:
Mennyi esélyt lát arra, hogy ebben a „hamburgerrel átitatott” nyugati civilizációban az emberek rájöjjenek, hogy táplálkozásukon keresztül is viselnek némi felelősséget egészségi állapotukért?

Bornai Róbert:
Sokat és keveset egyszerre! Sok esélyt látok erre, mert tőlünk nyugatabbra már egyre kevésbé kell elmagyarázni a közhelyes, de nagyon igaz mondást, hogy amit eszel az leszel. Ez persze nem azért van, mert ők annyival okosabbak, hanem mert nyitottabbak, korábban elkezdődött a felvilágosítás is, valamint a pénztárcájuk is jobban lehetővé teszi ezt. S az utolsó pont, ami miatt viszont kevesebb esélyt látok erre itthon, mert sajnos ez még ma Magyarországon pénz kérdés is, vagy legalább is ezt gondolják sokan, bár aki hosszú távon gondolkodik az hamar beláthatja, hogy az egészségünkbe való befektetés, az mindig megtérül! A mi felelősségünk is, hogy megmutassuk, elmondjuk, hogy ebben hosszú távon kell gondolkodnunk!

Boldogság Magazin:
Mindenképpen példamutató, ha valaki egészséges szolgáltatásba fektet be. Mit hozna létre ha lenne „felesleges” egy milliárdja?

Bornai Róbert:
Biztos maradnék ezen az úton, s az mellett, hogy több ilyen üzletet/kávézót nyitnék, kiegészíteném azt más, ehhez kapcsolódó szolgáltatásokkal, de erről többet nem árulhatok el, mert mi lesz, ha tényleg lesz ennyi pénzem, s addigra már valaki elorozza az ötleteimet….

A BORN2BIO üzlet és kávézóba bárki besétálhat itt: BORN2BIO organikus élelmiszer és kávézó, Budapest VII. Kertész u. 50.
Internetes elérhetőségek:
www.facebook: Born 2 Bio Organikus Kávézó
www.facebook: Born 2 Bio Organikus Élelmiszer
instagram: born2bio_cafe
instagram: born2bio_shop

A Bornai család
A Bornai család és üzletük

Hozzászólások

hozzászólás