Életmód

5 tanács a boldogsághoz 2016-ra

Boldogság-tanácsadóként olyasmivel foglalkozom, amit sokan elérhetetlennek tartanak, néhányan bebeszélik maguknak, hogy már elérték, kevesen pedig valóban megélik; ez a boldogság. Íme öt tanács 2016-ra akármelyik csoportba is tartozol.

1.

Nem fogjuk itt cáfolni senki más elképzelését a boldogságról. Igaza van annak is, aki azt mondja, hogy boldogság elérni valamit és annak is, aki szerint az út maga a boldogság, de még annak is, akinek az a filozófiája, hogy te magad vagy a boldogság és azoknak is akik vallásukból eredeztetik. Hogyan létezik, hogy mindenkinek igaza van? Pont ez a kérdés vezet az első tanácshoz:

Ha szeretnél boldog lenni, akkor sose kérdőjelezd meg, hogy mások honnan származtatják a boldogságukat.

2.

Sokan álmodoznak, hogy egyszer boldogok lesznek, eléri őket a boldogság, de a semmit tevésben csak lelassul az ember. A várakozás akár egy egész élet hosszára is elnyúlhat és mégsem jutunk sehová. Az embert érhetik kudarcok, de senki sem hiheti, hogy a passzivitás megmenti őt a kudarcoktól, mert onnan kezdve az egész élet egy nagy kudarccá válik.

A második javaslat 2016-ra: Tegyél valamit a boldogságért. A legjobb, ha keresel valamit az életedben, akár valami egyszerű dolgot, amiben nem nagyon történt előrelépés az utóbbi időben és eldöntöd, hogy nem adod fel, hanem kitalálod, hogy mit kellene tenni és tedd is meg.

3.

A modern embernek túl sok hétköznapja van, amin azt értem, hogy egyik nap olyan, mint a másik. Úgy élünk, dolgozunk egymás mellett, hogy szinte alig van különbség a tegnap, a ma és a holnap között. Azt viszont megfigyelhetjük, hogy mennyi negatív történés van egy nap az utcán vagy közlekedési eszközön. Könnyű észrevenni elítélendő dolgokat, de ha erre helyezzük a hangsúlyt, mintha csak egyre több lenne az ilyen.

Menj párszor úgy munkába, iskolába vagy ahová mész, hogy közben megfigyelsz példamutató embereket. Mi példamutató? Amit Te annak tartasz. Néha, amikor látsz egy ilyen embert, még ha idegen is, menj oda hozzá és dicsérd meg. Például: „Engedje meg, hogy gratuláljak! Ön olyan türelmesen beszél a kisfiával, ami ritkaság manapság!”

Próbáld ki ezt párszor 2016-ban és kevesebb hétköznapod lesz!

4.

Elég sokan próbálnak szerencsét olyan műsorokban, vetélkedőkben, melyekben sikeressé, ismertté válhatnak. Az embereknek jól esik, ha figyelnek rájuk. A modern világ azonban fordítva működik; minden reklám a te figyelmedet akarja, akár plakáton, akár TV-ben, akár az interneten. Nagy cégek elég sokat fizetnek reklámokért, hogy megszerezzék a figyelmet. A magánéletben pedig örülni szoktunk, ha valaki köszönt minket a névnapunkon vagy születésnapunkon. Ha a figyelem ilyen fontos dolog, akkor azt tanácsolom, hogy ebben az évben adj figyelmet pár olyan ismerősödnek, barátodnak, akiknek már régen nem adtál.

5.

Annak ellenére, hogy milyen sok kapcsolatot tartunk e-mail, Facebook vagy más elektronikus formában, az emberek manapság elég távol élnek egymástól. Szinte virtuálissá válik az, ami régen még személyes kapcsolat volt. A modern technikának persze meg vannak a maga előnyei, melyeket érdemes igénybe venni. Nem árt azonban, ha nem úgy tekintünk kapcsolatrendszerünkre, mintha az csak egy szoftver volna, mert akkor annyi erővel mi is lehetnénk csak programok. Nem tudom hány száz ismerősöd van a NET-en, de 2016-ra azt javaslom:

Találkozz személyesen néhány ismerősöddel, akikkel régen nem találkoztál már.

Aki megfogadja ezeket, tapasztal majd pozitív változást az életminőségében. Sok sikert kívánok az öt tanács alkalmazásához 2016-ban.

Novák Ferenc
emberi kapcsolatok specialista

Boldogságmagazin, 2016. január 2.

 

promo_boldogsag_tanfolyam_01

Hozzászólások

hozzászólás