MagazinMunka és üzlet

Találd meg sikereid a projektekben

Vajon mi szükséges ahhoz, hogy valaki projektvezető legyen?

Ez egy jó kérdés, mert elsősorban azt kell tisztázni, hogy ki, milyen munkát akar végezni.Mi az, amit szeret valaki?
Vegyünk Téged! Ha élvezed amit csinálsz, akkor előbb-utóbb egyre nagyobb felelősségű feladatokkal bíznak meg.
Azonban vannak emberek, akik nem szeretnének előbbre lépni, mivel élvezik az adott munkát, amit végeznek. Megkapják a pénzt, ami ahhoz szükséges, hogy meg tudjanak élni belőle, és a hobbijukra is költeni. Ebben az esetben nekik ez jelenti a sikert a munkában.
Természetesen találkozhatsz olyan típusúval is, aki nem szeretné a nagyobb felelősséget, mert csak több stresszel és ugyanazzal a fizetéssel járna.

Projektvezetőként már sok mindenre kell figyelni

Ez vár rád, ha projektvezetővé válnál: ebben a pozícióban már embereket is kell irányítani, sok riportot készíteni, mellette még a megbeszéléseket levezényelni. Aztán ott van még a jegyzőkönyvek készítése, valamint a feladatok nyomon követése.
Itt már hasznos, ha jól tudsz priorizálni. A másik fontos dolog, hogy kiválóan kommunikálj.
Legyen szó bármilyen munkáról, a megfelelő kommunikáció alapvető dolog. Ha valaki nem űzi jól, akkor nemcsak a saját, hanem más dolgát is megnehezíti.

Néha nem is elég 24 óra egy projektet vezetni

Csakhogy egy jó időbeosztással időben haza lehet érni. Reggel érdemes elkezdeni a legfontosabb teendőkkel, amikor lehetőleg nyugalom van, és senki sem zavar.
Ajánlatos a telefont arra az időre lenémítani. Ha megszakít egy-egy üzenet, akkor kizökkent a feladatból és nehéz lesz újra koncentrálni.
Másik fontos dolog: tudni, hogy melyik feladat sürgős. Ez rutinnal jár. Az elején még ifjú titánok vagyunk.

Ne csak magabiztosan, hanem boldogan is vezesd a projekted

Ehhez nélkülözhetetlen egy jó csapat, egy kihívásokkal teli projekt, aztán egy együttműködő megrendelő, meg a feladatok vezénylése és végrehajtása sem egy utolsó szempont. Ha netalán az elején bedobnának Téged a mély vízbe, és olyan feladatokat is elvállalsz, amik még bőven meghaladják képességeidet és tapasztalataidat, akkor csak fulladozni fogsz, majd elsüllyedsz. Szóval légy meggondolt, mindent csak fokozatosan!

Találd meg sikereid a projektekben - Boldogság Magazin
Találd meg sikereid a projektekben – Boldogság Magazin

Fontos a flow élmény, azaz ne legyen se túl könnyű, se túl nehéz a projekt. El kell fogadnod, hogy lesznek olyan napok, amikor könnyebben mennek a dolgok, de olyan is, hogy nehezebben!

Dokumentumok amiket vezetni kell, de mégis hogyan?!

Ilyen lehet a jegyzőkönyv, amire nincs kialakult forma a cégben. Általában add hoc módon nyitnak meg a táblázatkezelőben egy új fájlt, és beleírják a feladatokat. Ám van olyan eset is, amikor csak a szövegszerkesztőben kezdik el összeírni a dolgokat. Szóval fontos egy kialakított struktúra!

Kezdő és haladó projektvezetőknek, projektmenedzsereknek

Ismerős, hogy az oktatásban nagyon sokat tanulunk arról, mit, hogyan kell kiszámolni, értékelni, de a projektről keveset tanítanak?! Ezért is készült egy projektkézikönyv, hogy olvasni tudj az alapokról, valamint a hasznos és szükséges információkról.

Nem hiába mondják, hogy fontos a folyamatos tanulás

Az iskolai évek után sem áll meg a tanulás, hiszen már pár évente új szakmák jönnek létre. Haladni kell a korral… Azonban megtalálhatod a Te állandód, mivel a projektek nem változnak. Lesznek ugyan új irányzatok, de státuszriportokat, jegyzőkönyveket szintén vezetni kell, másképp nem lehet nyomon követni a feladatokat.

 

Az ifjú projekttitán Projektmenedzsment könyv
Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

 

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.