InterjúMagazin

A naplementék festője – Lisa Elinor

Lisa Elinor A Naplementék Festője. Galériatulajdonos, aki saját alkotásaival 2010 óta kiállítások szereplője. Ha egymás mellé tesszük a pipaccsal tele vásznát és a valódi pipacsokkal terített mezőt, akkor az igaziak elszégyellik magukat attól a plusztól, ami az ő művészetének hozzáadott értéke.

Lisa Elinor – Interjú

Boldogság Magazin: Kezdjük furcsa módon egy teljesen leegyszerűsített kérdéssel: Miért éppen naplementék?

Lisa

Egyszerűen, mert a Naplemente elvarázsol, van egy különleges hangulata, és ezer színben pompázik, amit vásznon megörökítek.

 

Boldogság Magazin: Sokan nem mernek művészi pályára lépni a biztos fizetés hiányában, akiknek talán ott lenne a helyük. Ön pedig egyből azt is vállalja, hogy galériájában (www.lisaelinor.hu) mások képeit is eladja. Hogyan fér meg egymás mellett a tudatos üzletasszony és a romantikus festőművész?

 

Lisa

Jól megvagyunk „mi ketten” ? külön választom, hogy mikor vagyok üzletasszony és mikor vagyok festőművésznő. Galériával már 24 éve foglalkozom, alkotni 2000-ben kezdtem.
Galéria tulajdonosként figyelmem főleg az ügyfeleken és az üzleten van, és azon, hogy ez a tevékenységem profitot termeljen. Művészként az alkotás öröméért festek, hogy esztétikát és értéket adjak a közönségemnek.
Amikor a festészetemmel foglalkozom, akkor a gondolataim az alkotásom körül mozog és az üzletet kirekesztem. Teljesen elmerülök az alkotás szépségében.

 

Boldogság Magazin: Az „olaj” az egyik legtradicionálisabb anyag és technika. Milyen személyes tapasztalat vagy vonzódás köti Önt az olajhoz ebben a modern, grafikus módszerekben feltűnően gazdag és szabad korban?

A Naplementék Festője - Lisa Elinor
A Naplementék Festője – Lisa Elinor

 

Lisa

Úgy vélem, hogy az olaj a legmaradandóbb technika és mivel a munkám – Galéria vezető – során sok művésszel találkoztam, ki-ki más technikával dolgozott, engem még a színek árnyalata, keverési lehetősége is vonz. Én minden alkotásomat szabad kézzel készítem, nem használok különféle technikákat, hiszen az értékét is meghatározza ez.

 

A Naplementék Festője - Lisa Elinor
A Naplementék Festője – Lisa Elinor

Boldogság Magazin: Hogyan fogadták a szülei, rokonai és barátai, hogy ennyire nem hétköznapi foglalkozást választott, és hogyan állnak most a hivatásához.

Lisa

Meglepődve fogadták, és van aki még most sem érti, hogy miért ezt csinálom, hogyan van ez. Nincs más festőművész a családban, honnan jön ez? Csodálkozások vannak, de örülnek a szép munkáknak.

 

Boldogság Magazin: Az elég egyedülálló, hogy egy festőművész kész megrendelői óhajára ott megfesteni a naplementét, ahol azok szeretnék. Hogyan kell ezt elképzelni, meghívják Önt a házuk, lakásuk mellé, és Ön ott fest?

Lisa

Kaptam meghívást balatoni villába egyik kedves ügyfelemhez is, aztán amikor valaki lát egy szép naplementét, és azt szeretné az otthonában is látni, ekkor a Műtermemben készül a festmény. Nagyon szeretek kint a szabadban is alkotni, ennek van egy varázsa, mások a színek, fények. Szívesen kimegyek helyszínre, hogy megnézzem hova is kérik a festményt a megrendelőim , segítek, hogy harmóniában legyen az alkotásom az otthonukkal.

Amikor a festmény elkészül személyesen viszem ki azt, és eláll a szavuk, hogy milyen szép lett amit kértek, és az egy plusz dolog, hogy én adom át a festményt. Úgy veszem észre, hogy nagyon szeretnek az emberek művészekkel beszélni, találkozni.

 

Boldogság Magazin: Mit mondanak Önnek azok, akik látogatók egy-egy kiállításán?

Lisa

Először is örülnek, hogy én vagyok az alkotó, néha meglepődnek és azt szokták leginkább kérdezni, hogy mennyi idő alatt készül el kép? És hogy magyar vagyok, mert a nevem nem úgy hangzik? Mivel festek? Miért vászonra festek, szóval kíváncsiak és érdeklődők.

 

Boldogság Magazin: Volt már olyan nappaliban, ahol a saját képe fogadta? Mennyire befolyásolja a környezet a mű kisugárzását?

Lisa
A Naplementék Festője - Lisa Elinor
A Naplementék Festője – Lisa Elinor

Voltam már több alkalommal is. Volt ahol több kép között volt feltéve Lisa Elinor festmény és volt, hogy egyedül volt egy falrészen. Nagyon jól észrevehetők az alkotásaim, mert élénk színűek, vidámak és ezért is választják a festményeimet, mert más mint a többi. Ha kevesebb mű van egy falon, jobban kitűnik, ugyanakkor a gyűjtők szeretnek más stílusú képeket feltenni egymás mellé. Mivel az én alkotásaim erőteljesebb színűek, nagyon jól vonzzák a tekintetet, figyelmet.

 

Boldogság Magazin: Van ön körül valaki, aki őszintén, de túlzott kritika nélkül megosztja önnel, hogy művészetének mely irányai kedvére valók és melyek nem? Hogyan viseli az ilyen véleményeket?

Lisa

Vannak néhányan persze. Meghallgatom mit mondanak az emberek, és amíg nem leértékelő amit mond, addig nem zavar.
Biztos vagyok benne, hogy minden művészetkedvelőnek nem fog tetszeni amit alkotok, mert ilyen nincs szerintem. Ezért is jó, hogy többféle stílusban alkotunk mi, festőművészek.
Tehát amíg azt mondja el, hogy: „nekem ez nem tetszik, nem az én világom”, ahogy mondja néhány érdeklődő, addig nem zavar, és szívesen beszélgetek velük.

 

Boldogság Magazin: Ismerjük irodalomból a következő kérdés költőkre vonatkozó negatív csengését, de hajlítsuk ezt pozitív irányba! Mire gondol Ön munka közben, mi az arány a technikai tudatosság és az ihletben való elmerülés között?

Lisa
A Naplementék Festője - Lisa Elinor
A Naplementék Festője – Lisa Elinor

Munka közben szeretek zenét hallgatni, telefont lenémítom, hiszen dolgozom, alkotok ilyenkor. És látom, hogy milyen lesz a festmény amikor elkészül és ez annyira kikapcsol, hogy a technikai dolog az már jön magától, külön nem fordítok rá figyelmet, de használom. Az arányokra figyelek, amennyire kell, hogy a festmény festmény legyen, arányok, horizont, színkeverés. Ez ihlet közben is meg van, szerintem fele-fele arányban van jelen.

 

Boldogság Magazin: Milyen hatást szeretne kiváltani, hová szeretne eljutni művészetével, tehát mit kívánjon Önnek ebben a tekintetben az, aki olvassa ezt az interjút?

Lisa

Azt a hatást szeretném elérni, hogy az emberek jó szívvel gondoljanak az én alkotói tevékenységemre, a festményeimre. Amikor ránéznek a festményeimre, akkor különleges, örömteli érzést keltsen, különlegesnek és egyedinek érezzék magukat, hogy van egy Lisa Elinor festményük. Büszkeség töltse el őket.
Sok embert szeretnék megszólítani a festményeimmel, szeressék és keressék a naplementés festményeimet az egész Földön. Bármelyik országban elérhető vagyok, bármelyik országból tudnak tőlem kérni esztétikus, értékes Naplementéket.

 

Boldogság Magazin: Köszönjük Művésznő, hogy betekintést engedett számunkra egy olyan világba, ahol sokan szeretnének lenni, de kevesen merészkednek oda!

Lisa

Nagyon örülök, hogy megoszthattam gondolataimat, érzéseimet.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.