Hírek

Világ Boldogság Jelentés 2015.

A Columbia Egyetem Föld Intézete jelentést tett közzé a Föld országainak boldogság indexéről. A jelentés több nemzetközi szervezet felméréseit vette alapul.

Mint ahogyan más országok számára is, nekünk is a két legérdekesebb kérdés, hogy mekkora értéket mutat a boldogságunk, másrészt pedig hol helyezkedünk ezzel a nemzetközi rangsorban?

Bárki maga eldöntheti, hogy mennyire lesújtó vagy „előkelő” értéknek számít Magyarország 104. helye. Annak fényében, hogy térségünkhöz képest hol tartunk, mond valamit Albánia 95., Románia 86. helye vagy Lengyelország 60. helyezése.
A korábbi szocialista országok közül a legelőkelőbb helyen a Cseh Köztársaság áll, amely 31-edik a rangsorban, de még Szlovákia is szépen teljesít a maga 45. helyével.

Annak aki azt gondolná, hogy az anyagi gazdagság dönt arról, melyik országnak sikerül előrébb lennie ebben a rangsorban, felsorolunk még itt néhány közeli és távolabbi országot, melyek előrébb végeztek, mint Magyarország: Koszovó 69., Líbia 63., Nigéria 78.
Persze – mivel Magyarország ezen a boldogság-skálán a középmezőnyben helyezkedik el – vannak, akik mögöttünk végeztek, mint például Ukrajna (111.), Tunézia (107.), Ghána (114.) és Haitin (119.) sem olyan már az élet, mint a regényekben.

A felmérés egyebek mellett az országokra vonatkozó olyan adatokból indult ki, mint például az egy főre jutó nemzeti termék, szociális támogatások, a várható egészséges élettartam, az egyénnek az élete megváltoztatásához való szabadsága, a korrupció mértéke.

Az említett boldogság-jelentés mellett léteznek olyan felmérések, melyek sokkal inkább az emberek szubjektív megítéléséből indulnak ki. Az ilyenekben, ha nem is sokkal, de Magyarország előrébb szokott végezni, amire szkeptikus hozzáállással azt lehet mondani, hogy mi magyarok nem nézünk szembe a tényekkel. Más oldalról azonban az ember boldogságérzését nyilván nagyban befolyásolja, hogy mit tart fontosnak és miket nem, s a Columbia Egyetem említett tanulmánya nem ilyen felmérésből indult ki.

Boldogság Magazin

Forrás: worldhappiness.report

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.