Hírek

Milyenek voltak érzelmeink és boldogok voltunk-e?

Érdekes, hogy a Statisztikai Hivatal felméri és közzéteszi, hogy milyen volt nekünk, magyaroknak az érzelmi állapotunk az előző évben. Még azt is megtudhatjuk, mennyire voltunk idegesek. A hivatal honlapján ma is látható az a táblázat, ami ezeket az adatokat tartalmazza. Első része rávilágít, hogy elég rosszul állunk idegesség dolgában. Szinte hihetetlen, de csak 13%-unk nem volt ideges egy héten. A többiek mind idegesek voltak valamelyest.

A felmérés a boldogságra is rákérdezett, s a válaszokat a következő kategóriákba sorolta: mindig, többnyire, időnként, ritkán, soha.
Úgy tűnhet, hogy a magyarok egészen boldogok, hiszen arra a kérdésre, hogy „az ezt megelőző négy hét során milyen gyakran volt boldog”, csak 2,71% nyilatkozta azt, hogy sohasem.
„Az ezt megelőző négy hét során milyen gyakran volt boldog” kérdésre 74% válaszolta azt, hogy többnyire vagy időnként.
Kár, hogy a felmérés nem tette fel úgy a kérdést, hogy milyen gyakran volt ön boldogtalan, mert úgy tűnik, a válaszolók negatívabb válaszokat adtak akkor, ha a kérdés a negatív érzelmet vette célba.

A statisztika alapján reálisabb képet fest érzelmi állapotunkról, hogy arra a kérdésre, hogy „az ezt megelőző négy hét során milyen gyakran érezte magát annyira lehangoltnak, hogy semmi sem tudta felvidítani”, csak a válaszadók 21%-ka mondta azt, hogy soha. Ez azt jelenti, hogy 79%-unk egy héten kerül olyan állapotba, amikor semmi sem tudja boldogabbá tenni.

A Statisztika Hivatal honlapja jelenleg csak 2013-ra tartalmaz ilyen adatokat, így a boldogság helyzetének több éves összehasonlítására sajnos nincs mód.

Forrás: Statisztikai Hivatal
( http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zaa003b.html )

Boldogság Magazin

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.