MagazinSzerelemSzótár

Mit jelent a hookup?

A hookup szó meghatározása

A szó még inkább csak városi szleng formában létezik, a papír alapú szótárak előtt jelenleg leginkább az internetes kommunikációban fordul elő és leginkább ott határozzák meg így:

„A hookup egy kapcsolati “kultúra”, ami a hosszú távú elkötelezettség helyett az alkalmi szexuális kapcsolatokat helyezi előtérbe, leginkább futó kalandokra biztat és a testi kapcsolatokra koncentrál.”

Valószínűleg azért írták ilyen cirkalmasan körül, mert az igazság sokkal rövidebb és lehangolóbban hangzik: hookup = érzelemmentes testi kapcsolat. Kissé keményebb meghatározása így hangozhatna: „Szex, ahogyan azt az állatok már régen űzik”.

 

Hook up, mint kultúra?

Kissé meredek kultúrának nevezni azt, amikor szexuális szabadossággal, testek alakalmi találkozásával akarják felváltani a meghitt, mély, lángoló és ezek mellett hűséges szerelmes monogám kapcsolatot.

A hookup terjesztésével már a hippi korszakban és máskor is újra és újra megpróbálkoztak, pedig akkor még nem is nevezték így. Akkor a szabadság egyfajta kifejezési módjának tartották. Mostanában azonban az erkölcstelenség elfogadhatóvá tételének érdekében fogalmat alkottak hozzá.

 

Etika, és amit egy pszichológusnak nem kellene

A pszichológusnak bizonyára van indíttatása arra, hogy a hookup mögötti lelki okokat elemezze. A szociológus pedig utánajárhat annak, hogy a társadalom mely rétegeire jellemző ez a „nemi viselkedés” és köztük mennyire gyakori.

Azonban az elemzés, analizálás, a felmérés és a magyarázat körkörös útját járva jó lenne, ha ezúttal nem állnának meg szakmájuk határán, mert valakinek elég bátornak kellene lennie, hogy azt mondja, a hookup-pal egy alávaló, akár mocskosnak nevezhető viselkedésminta elterjedéséről van szó. Olyanféle minta ezt, ami már Róma végső bukása előtt is nagyban terjedt – nem mintha korábban olyan nagy lett volna arrafelé a monogámia.

 

Lesznek majd tévéműsorok

Lesznek műsorok, ahol „szakértők” beszélnek majd a hookup-ról és megmagyarázzák, hogy nem olyan nagy a baj és egyszerűen csak ne foglalkozzon ezzel a témával az, akit megbotránkoztat. Megszólalnak majd celebek és lesz aki a hookup mellett áll ki, míg mások ellene. A riporter pedig barátságos lesz azzal, aki hosszan ecseteli, hogy milyen praktikus is, hogy nincs szükség elköteleződésre, szerelemre, hűségre és sok más „ódivatú dologra”. Az igazság az, hogy ha annak az a riporter csak kevéssel is etikusabb életet élne, akkor joga lenne így szólnia a celebhez: „Te tényleg a hookup elfogadhatóvá tételén serénykedsz az én műsoromban ahelyett, hogy szembenéznél azzal, hogy hová alacsonyodtál a párkapcsolataiddal?”

Aztán lesznek, akik pontosan megmagyarázzák ennek a jelenségnek a lelki okait, pedig az ilyen jelenség alapvetően csak annyira lelki kérdés, amennyire az etikus magatartás hiánya (valóban) lelki eredetű. Nekik nem a hookup-ot kellene kutatniuk, hanem magyarázatot találniuk arra az útra, amelyen haladva egy ember, aki jónak születik, végül a mocsokban landol. Pedig az út, amiről szó van nem bonyolult: etikustól az etikátlanig.

 

Válaszd inkább a szerelmet!

 

© 2017. Boldogság Magazin

Feliratkozás a Boldogság Magazin tanácsadójának hírlevelére

Feliratkozás a boldogság-tanácsadó hírlevelére

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük