Szerelem

Meg nem beszélt szerelem

Egy szerelem olyan sokféle módon és annyira különböző körülmények között alakulhat ki, ahány pár van a világon.

Ez a kijelentés szinte csak akkor nem igaz, ha valakit az egy napos kalandot is ide sorolja, s bár arról lehet vitatkozni, hogy az szerelem-e egyáltalán, de ezek a sorok most nem erről szólnak. A sokféle lehetséges körülmény ellenére van néhány hasonlóság, s ezek közül az egyik legnyilvánvalóbb a kommunikáció mennyisége.

Nem csak szóbeli kommunikáció

Mennyi beszélgetés és milyen sok egyetértés jellemző egy párkapcsolat kialakulásának kezdetére és milyen sok ekkoriban a nem szóbeli kommunikáció; egymásra tekintések, összenevetések, virágok vagy más meglepetések. Rengeteg kommunikáció, ami segít felépíteni, növelni a szeretetet. Nem véletlenül egy elhidegült párkapcsolatra pontosan ennek ellenkezője a jellemző. Ebből nyilvánvaló, hogy egy szerelem, egy házasság fenntartásához nem árt tudatosan törekedni a kommunikáció mennyiségének és minőségének fenntartására. Bár a szex egyfajta speciális kommunikációnak is tekinthető, de önmagában nem tartja fenn a párkapcsolatot.

Fenntartható szerelem

Még a válások számának csökkenéséhez is vezethetne, ha párok nem csak kapcsolatuk elején járnának sétálni, moziba, cukrászdába, kávézókba vagy túrázni, hanem később is igyekeznének fenntartani a szerelmük kialakulásának elejére annyira jellemző közös programjaikat. Azok a párok, akik nem gyarapítják magukat újabb élményekkel, csak közös problémákkal fognak “gazdagodni”. Amúgy az nem baj ha lesznek problémáik, főleg ha szembenéznek velük és végül megoldják őket, de ha már mással sem rendelkeznek majd, csak problémákkal, akkor nehéznek érzik majd az életüket külön-külön és együtt is.

Titkok óceánja

A másik oldalról tekintve az figyelhető meg, hogy a kommunikáció csökkenése, megbízhatóan előre jelzi azt, hogy valami nem stimmel a kapcsolattal. A kapcsolat ívének ezen pontonján gyakran már vannak szégyellni való olyan történések egyik vagy mindkét oldalon, melyeket inkább titokban tartanak. Érdemes mindent megtenni azért, hogy ne jöjjön létre egymás előtt a titkok óceánja, még ha ennek az is az ára, hogy bevalljuk azt, ami történt. Persze annak következtében is szétmehet a kapcsolat, megtörténhet a válás, ha a megbocsátást nem képesek gyakorolni, de még mindig jobb nyílt lapokkal veszíteni, mint sunnyogni a titkok terhe alatt. A titkok csak hosszabbá teszik a közös szenvedést, de semmiképp sem teremtenek boldogságot. Ez akkor is így van, ha elterjedt az a teljesen hamis nézet, hogy amiről nem tudok, az nem fáj. Dehogynem, csak szinte nullára csökkent, sokszor durvább kommunikáció mellett és sokkal tovább.

Mit javasolhatsz tehát ismerősödnek, ha azt látod, hogy romlik a házassága vagy elhidegül a szerelmük? Fejezd ki a párodnak, hogy szereted, s mond el neki azt is, ha hibáztál és számíts a megbocsátására az őszinteségedért. A legjobb persze az ha, senki sem várja meg a szerelem romlását, hanem fenntartja azt, további szeretettel, megbecsüléssel, kommunikációval, megértéssel.

Boldogság-tanácsadó

promo_boldogsag_tanfolyam_01
A boldogság megtanulható

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.