Életmód

Barátságban a zöldségekkel

A nyers zöldségeknek kulcsfontosságú szerepük van az emberi táplálkozásban, azt viszont már kevesebben tudják, hogy nem minden zöldség fogyasztása javasolható!

Nem minden zöldség javasolható?

Itt kiemelem azokat a zöldségekként ismert növényi részeket, amelyek a magas keményítő és alacsony rosttartalmuk miatt kerülendőek: ezek a burgonya és a hüvelyesek.

A nagy részt tésztákat vagy magas cukortartalmú italokat és ételeket fogyasztó embereknél a nyers zöldségek fogyasztása kellemetlen emésztési tünetekkel járhat. Ilyen tünet lehet például a puffadást, és görcsöket vagy szeleket okozhatnak a zöldségek. Ilyenkor egyrészt ideiglenesen hagyjuk ki a tünetet okozó zöldségeket, másrészt párolással lazítsuk fel a rostokat.

A párolás és nem a vízben főzés a helyes eljárás, amely még viszonylag kíméletes a zöldségekben levő vitaminokkal és enzimekkel. Alapvető szempont, hogy minél nagyobb és tovább tartó hőhatásnak tesszük ki az ételt, annál inkább csökkentjük annak tápértékét. A másik lehetséges és mindenkinél jótékony hatású elkészítési módszer a fermentálás, ami enzimekkel történő kezelést jelent. Az így előállított új élelmiszer jobban emészthető, jobban hasznosul a szervezetben, illetve a fogyasztásának kevesebb kellemetlen mellékhatása van. Ilyen étel például a közkedvelt kovászos uborka.

Értékes zöldségek

A zöldségek fenti besorolásától eltér egy másik zöldségcsoport kiemelése. Ezek a keresztesvirágúak csoportja. A keresztesvirágúakkal egy külön írásban lehetne foglalkozni az értékük miatt. Kiemelt jelentőségüket a többek között a májra gyakorolt kedvező hatásuk indokolja.

A keresztesvirágúak onnan kapták a nevüket, hogy a növénynemzetség apró virágai kereszt alakúak. A keresztesvirágúakat más néven káposztaféléknek is hívják. Ide tartozó jellemző zöldségek a brokkoli, a fejes káposzta, a fodros kelkáposzta, a karfiol, a kínai kel, a fejes kelkáposzta, a retek és a vörös káposzta.

Ha valaki csak ezeket fogyasztaná megfelelő mennyiségű, jó minőségű fehérjével és zsírokkal, olajokkal kiegészítve, már akkor is jelentős táplálkozási előnyökhöz juthatna. Ezzel nem azt állítom, hogy csupán velük elérhető a tökéletes étrend, de az mégis megállja a helyét, hogy az étrendben jelentős mennyiségű ilyen nyers zöldséget kell rendszeresen fogyasztani.

Tápanyagbomba készítés turmixgéppel

Tudom, hogy a nyers zöldségek rágcsálása nem a legkellemesebb tevékenység. Éppen ezért javaslom azt, hogy használjunk egy turmixgépet vagy robotgépet! A turmixgépbe nagyjából összevagdalt zöldséggumó (például egy kisebb sárgarépa, cékla vagy a bátrabbaknak egy negyed zeller vagy más, káposztafélékhez sorolt zöldség) és egy adag zöld salátalevél igazi tápanyagbomba lesz. Az ilyen turmixba tehetünk még egy almát vagy hozzákeverhetünk egy kis marék bogyós gyümölcsöt: ez lehet áfonya vagy málna, eper. A gyümölcsök részben elveszik a zöldségek markánsabb ízét.

A zöldségek azonban túl tág élelmiszercsoport, ezért itt felsorolom, hogy milyen részekre lehet osztani a zöldségeket.

Gumós- és gyökérzöldségek – cékla, pasztinák, retek, sárgarépa, torma.

Hagymás zöldségek – fokhagyma, főzőhagyma, mogyoróhagyma, zöldhagyma.

Hüvelyesek és hajtások – ceruzabab, cukorborsó, vajbab, zöldbab.

Leveles zöldségek – cikória, endívia, fejes saláta, fejes káposzta, fodros káposzta, kerti zsázsa, kelkáposzta, kínai kel, mangold, spenót.

Szár- és hajtászöldségek – édeskömény, karalábé, spárga, zöld spárga.

Termés- és magzöldségek – padlizsán, paradicsom, tök, uborka, zöldpaprika.

Vadzöldségek és saláták – vadzöldségnek nevezünk minden ehető, vadon termő növényt és azok növényi részeit: csalán, gyermekláncfű, kerek repkény, lándzsás útifű, martilapu, medvehagyma, mezei sóska, százszorszép rügyei, levelei; tavaszi kankalin, vízitorma.

Virágzöldségek – articsóka, brokkoli, karfiol.

Természetesen sokkal többféle zöldség létezik. Ide az egyes besorolási szempontok bemutatása érdekében soroltam fel őket.

Kifli és müzli helyett

Mielőtt bekapcsolnánk a turmixgépet, öntsünk egy pohár tiszta vizet a gép kelyhébe. Aztán jöhet a pár percig tartó turmixolás. Ha jól eltaláljuk a hozzáadott víz arányát, akkor egy félig folyékony, pépes ételt kapunk, amit csészébe töltve kikanalazhatunk. Az ilyen turmixnak az a jelentősége, hogy a növényi rostok a nyerseségük ellenére könnyebben emészthetők lettek. Nagyon sokféle jó turmix recept van fenn az interneten, de sok jó könyv is kapható a témában. Egy ilyen reggeli turmix sokkal jobban indítja el a napot, mint a megszokott müzli, zabpehely vagy péksütemény.

Szabados Pál

Testszerviz

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.