InterjúMagazin

… Ami lenni akarsz – Gerendás Paula

Gerendás Paula festőművész, aki harmóniát, hangulatot, érzelmeket visz az otthonokba. Ezt írja a Facebook oldalán. (facebook.com / paula.gerendas)

 

Gerendás Paula – Interjú

 

Boldogság Magazin: A bemutatkozása alapján, hogy látja, mennyire van ma jelen a harmónia, hangulat, érzelem és egyáltalán a művészet az otthonokban Magyarországon?

Paula

Az emberek ösztönösen vágynak a szép tárgyakra, az esztétikus környezetre, mert jobb tőle a kedvük, feldobja a hangulatukat. Az otthon melege, meghittsége egy erős bástya a környezetből bőséggel jövő negatív ingerek ellensúlyozására.

Azonban azt látom, hogy erős hiányosságok vannak ezen a téren. Nem vagyunk tisztában azzal, hogy az esztétika az egyik legfontosabb “gyógyszerünk”. Sajnos sok hamis esztétika vesz bennünket körül, ami annak van kikiáltva, de nem alkalmas arra, hogy katartikus élményt váltson ki vagy jó hatással legyen ránk.
Nincs megfelelő kultúrája annak, hogyan díszítsük fel életterünket, és a vizuális kultúra – és nem csak én mondom ezt, – de romokban hever.
Szóval van tennivaló.

 

Boldogság Magazin: Aki figyelemmel kíséri, ahogyan a közönségével beszélget, annak feltűnik, hogy témaválasztásban is ad nekik beleszólást. Mennyire határozza meg Ön a témát és meddig megy el a közönség igényei felé?

Paula
Ami lenni akarsz! Gerendás Paula festőművész, aki harmóniát, hangulatot, érzelmeket visz az otthonokba.
Gerendás Paula festőművész, aki harmóniát, hangulatot, érzelmeket visz az otthonokba.

A művészek kicsit más szemmel nézik a világot. Többször gyanússá vált, hogy színesebbnek, szebbnek, idillibbnek látom, és ugyanazok a dolgok, amelyekről mindenki tudja, hogy csúnya (például köd, eső) vagy unalmas (nagy tenger) vagy elcsépelt (csendélet, virágok), abban is a csak az egyediséget, a pillanat varázsát, a téma esztétikai oldalát látom.

Törekszem arra, hogy az alkotásoknak legyen jelentéstartalma, ne csak megfessek valamit, hanem egy üzenet is legyen benne a szemlélőnek, amely tudatosan vagy ösztönösen megfogja. Valójában folyamatosan nyitott szemmel járok és a téma az „utcán hever”, csak észre kell venni.

Mindannyian egyediek vagyunk, saját személyiséggel, gondolatokkal, élethelyzettel. Azok a dolgok érintenek meg vagy zaklatnak fel bennünket, amelyek az éppen futó feladatainkat, helyzetünket szimbolizálják. Ezért van az, hogy van, akinek egy gyönyörűséges őszi tájkép melengető, míg másnak fenyegető. Azonban a magas szintű esztétika elolvasztja a félelmeket, fájdalmakat, negatív érzelmi töltéseket és katartikus élményt vált ki a nézőből. Mindenkinél azt, amire éppen szüksége van. Ezért kérdezem meg időnként közönségemet, hogy mi az, amit szeretnétek, hogy megfessek?

 

Boldogság Magazin: Képzése során nyilván más technikákat is tanult, de olajfestményeket készít. Mi az, ami ezzel hozható létre egy vásznon, amiért erre tette a voksát?

Paula

A táblakép festőtechnikák közül a legtartósabbat választottam, mert évszázadokban gondolkozom. Azt szeretném, hogy alkotásaim tulajdonosainak leszármazottait is büszkeséggel töltse el, hogy egy Gerendás festmény van a birtokukban.

 

Boldogság Magazin: Az emberek azt ismerik, hogy milyen egy prózaibb foglalkozású család átlagos hétköznapja. Miben más egy festőművésznek, a családjának a hétköznapja?

Paula

Én nem vagyok az a klasszikus “művészlélek”, és a családom sem a klasszikus művészcsalád. Ha elkezdjük boncolgatni, hogy mit tart művészléleknek a társadalom, akkor nem is biztos, hogy az akarnék lenni.

26 éve szerető férjem, két fiam van, mindketten kitűnően rajzolnak, zenélnek, az egyik táncol is, de “polgári” foglalkozásra készülnek. A szépség, esztétika mindennapjaik szerves része. Örülnek a sikereimnek és sokszor adnak is tippeket, hogy mit készítsek.

Ami más, hogy 7 napból 7 napot folyamatosan elfoglalt vagyok, de nem a klasszikus értelemben “dolgozom”, hiszen számomra nem munka az, amit csinálok. 3 napot tanulok, a szellemi-lelki fejlődésemmel töltök, 4 napot pedig festek és tréningekre járok és a családommal vagyok. Nem ritkán reggel 5.30-kor már festek és közvetlenül lefekvés előtt is kezemben van még az ecset.

De hangsúlyozom, hogy ezt saját szabadságomból teszem így, és meglepődne a közönség, hogy milyen tudatosan építem a karrieremet. Ami nekem a realitásom, hogy soha többé nem kell dolgoznom, ugyanakkor nem tudok “pihenni”, mindig kell teremtenem, tennem valamit.

 

Boldogság Magazin: Írt egy könyvet, aminek címe: „Élj meg a művészetedből!”. Ez arról szól, hogyan lehet egy hobbiművészből hivatásos, elismert alkotóművész. Mit javasol kezdő művészek számára, milyen félelmeiket hagyják hátra, hogy neki merjenek vágni?

Paula

A legfontosabb talán, hogy bár vannak született tehetségek, de bárki az lehet, ami lenni akar, csak megfelelő eltökéltség és sok-sok gyakorlás szükséges hozzá.

Én nem rajzoltam gyermekkoromban jobban, mind bárki más. Egyszerűen csak beletettem 15.000 órát, és most így festek és biztos, hogy tovább fogok fejlődni még.
Ha 25 éve olvastam volna saját könyvemet, akkor sokkal előbb megvalósítottam volna az álmaimat.

 

Boldogság Magazin: Weboldalán (gerendaspaula.com) ügyfélnek fogalmazza képei vásárlóit, ami meg is felel korunk szóhasználatának. Mit kell ma tennie egy művésznek, akiknek mecénásokra (művészetet pártfogoló személyekre) van szüksége. Létezik ma „eladott” művészet marketing nélkül?

Paula
Az ezer éves fa titka - Gerendás Paula
Az ezer éves fa titka

Eltöltöttem az üzleti világban is kb. 25 évet, és az ottani szóhasználat rám ragadt. Igen, haladni kell a korral! Ha körülnézünk, akkor ugyanúgy, ahogy mindenki tud valamilyen szinten főzni, énekelni, focizni, mindenki tud festeni is. Sok-sok ezer képzett és autodidakta festő van hazánkban, és nagyon sokan nagyon jók!

Mecénások már nincsenek vagy nagyon kevesen és itthon az sem jellemző, hogy ügynökségek menedzseljék a tehetséges művészpalántákat. Szóval a művésznek magát kell pártfogolnia, képviselnie, ha egyről a kettőre szeretne jutni. Ha nincs marketing kommunikáció, nem mutatjuk meg a széles közönségnek a képeinket, hogyan akarjuk eladni?
Sehol nem tanítják meg, hogy mit is kéne csinálni. Ezért írtam meg könyvemet, hogy segítsek ebben.

 

Boldogság Magazin: Úgy hallottam, találkozott már kíméletlen kritikával. Mondana erre egy példát, és javasolna valamit arra, hogyan kezeljen ilyesmit egy induló képzőművész anélkül, hogy összeroppanna?

Paula
Affinitás - Gerendás Paula
Affinitás – Gerendás Paula

A legnagyobb kritika számomra az volt, amikor saját volt művész osztálytársaim húzták le

alkotásaimat, és ez azért volt fájdalmas, mert az ő véleményükre előtte adtam.

Amilyen kíméletlen a kritika, a művésznek annyira kíméletlenül kell figyelmen kívül hagynia és lepergetnie magáról. A kezdő művész technikailag persze, hogy nem remekel azonnal és ha odafigyel a huhogókra, akkor könnyen elbizonytalanodhat. Már eleve a szülők jellemzően lebeszélik a gyereket, hogy ne menjen művészeti pályára.

Érdemes a kritikusok asztalra letett eredményei mögé nézni, és ha nem látunk ugyanabban a témában követendő dolgokat – mint amit megkritizált, – akkor nincs mire adni, sajnos az a célja, hogy romboljon.

A siker a kitartás és a tudatos munka eredménye, és ilyen szempontból szemellenzővel kell előre haladni.

 

Boldogság Magazin: A nagy festőművész elődök közül kik állnak közel Önhöz, és más művészeti ágak mely alkotói vagy előadói inspirálják még?

Paula

Leginkább az impresszionisták voltak rám hatással, a szecesszió, és a romantika. Imádom Muchát, Monet-t, Renoir-t, Manet-t. Bármi és bármilyen művészeti ág inspirál, ami szép, elgondolkoztat és jó hatással van rám, legyen ez tánc, film, zene, stb.

 

Boldogság Magazin: Ha a boldogság egy kosár lenne, amibe beletehetnénk a legkedvesebb személyeket, tárgyakat és bármi egyebet az életünkből, akkor mitől lenne tele ez a kosár?

Paula

Nagyon sok személy lenne ebben a kosárban, mindenki, aki őszintén jobb hellyé akarja tenni a Földet, a családom, az olajfestékeim és vásznaim, az otthonom. Boldogság nekem az, hogy egyre több barátom van, azok, akik az én alkotásaimat választják, mindannyian azokká válnak.

 

Boldogság Magazin: Ha bízik abban, hogy mások jókívánsága képes előrelendíteni valakit a karrierében, akkor mit szeretne, hogy mit kívánjon ezen a ponton ennek az interjúnak az olvasója?

Paula

További szárnyalást és nemzetközi hírnevet, sikereket.

 

Boldogság Magazin: Művésznő! Köszönjük, hogy megosztotta velünk a gondolatait!

Paula

Én is köszönöm, hogy elmondhattam a gondolataimat!

 

Kapcsolat: www.gerendaspaula.com

 

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.