HírekMagazin

A Legélhetőbb Város – Bécs Tizedik Győzelme

A Mercer felmérése szerint most már egymás után a 10. évben is Bécs bizonyult a világ legélhetőbb városának. A Bécsbe látogatók eddig is saját tapasztalatuk alapján érezték, a statisztikák pedig a másik oldalról közelítették meg ugyanezt.

Bécs egyszerűen felülmúlhatatlan

A neves nemzetközi tanácsadó cég minden évben elkészíti a tanulmányt, amelyben több, mint 200 világváros életminőségét elemzi. A 2019-es adatok és eredmények alapján ismét Bécs bizonyult a legjobbnak. Az eddigi sorban 9 év után immár 10. évben járunk, amikor Ausztria fővárosa nyeri el a világ legélhetőbb városa címet.

Más városok?

Budapest a hetvenhatodik a városok rangsorában. A magyar főváros előtt Prága a 69., míg Pozsony a 80., Varsó pedig a 82. helyen végzett Budapest mögött.

Abban nincs meglepetés, hogy az előkelő első tíz helyezett között három svájci város is szerepel.

Bécs Tizedik Győzelme - A legélhetőbb város
Bécs Tizedik Győzelme – A legélhetőbb város

A felmérés adatai több más város vonatkozásában nem feltétlenül esnek egybe a turisták elképzeléseivel, mert a látogatók sok tekintetben csak a felszínnel találkoznak egy város életében. Szinte minden nagy városnak vannak élhetőbb és kevésbé szerencsés körzetei, a turisták azonban jellemzően a központi, szebb vagy szebbnek láttatott városrészeivel találkoznak. A helyiek boldogságát sok más olyan tényező befolyásolja, amit az oda látogatók nem tartanak fontos szempontnak, vagy amivel ők nem találkoznak.

Abban nem sok a meglepetés, hogy Bagdad az utolsó helyezett. A távoli szigetek gyönyörű természet fotóin ámuldozó, az ottani emberek életét nem ismerő európaiaknak azonban meglepetés lehet, hogy Port au Prince, Haiti fővárosa a 228. a rangsorban.

Bécs a legélhetőbb város

A tanulmány természetesen nem az oda látogatók, hanem az ott élők szempontjából vizsgálja a városokat. Így Bécs egyenek mellett kiváló orvosi ellátásának és változatos kulturális és szabadidős kínálatának is köszönheti, hogy vonzó az emberek számára.

Az értékelés szempontrendszerében szerepel a politikai és a társadalmi környezete, a gazdasági állapotok, az egészségügyi ellátás minőség is. Az értékelés köréből nem maradnak ki az iskolai oktatási és az infrastrukturális lehetőségek sem, ide értve a Bécs esetében elsőrendűnek számító tömegközlekedési hálózatot, valamint az áram- és vízellátást.

Bécs Tizedik Győzelme - A legélhetőbb város
Bécs Tizedik Győzelme – A legélhetőbb város

A turisták szempontjainak inkább megfelel, és a tanulmány is tartalmazza a szabadidős lehetőségek, éttermeket, színházak, mozik mennyiségét és minőségét, valamint a sportolási lehetőségeket. Kissé prózaibb, de a világ több pontján egyáltalán nem probléma nélküli a fogyasztási cikkek elérhetőse és minősége. A közvélemény számára is felerősödött, és a tanulmány szempontrendszerében is szerepel az, hogy a városok milyen természeti és környezeti adottságokkal bírnak.

Forrás: Mercer

 

Feliratkozás a Boldogság Magazin tanácsadójának hírlevelére

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.