Boldogság tipp

A boldogság elérésének praktikái

Minden ember szeretne boldog lenni! De nem mindenkinek sikerül. Gyakran azért nem, mert nem is tudjuk pontosan megfogalmazni, mi is az a „boldogság”.

Íme itt egyszerű meghatározás a boldogságra: Igazi, vágyott célokkal rendelkezni és tudni, hogy haladunk felé! Nem kötelező ezt elfogadni, de átgondolni talán érdemes….

Szervezési szakértőként a gyakorlatias módszerek híve vagyok. Az alábbi lépések garantáltan elvisznek minket a célokhoz és ezzel a boldogsághoz.

1.    A céljainkat írjuk le!

Ne csak fejben tartsuk a céljainkat! Írjuk le! És rendszeresen vegyük is elő őket! Nézegessük őket, ízlelgessük őket! Maradjon rajtuk a figyelmünk!

Mert ha jönnek a hétköznapok nehézségei, akkor hajlamosak vagyunk ezeket a célokat elfelejteni, bevágni a gondolataink egyik eldugott sarkába és hagyjuk, hogy belepje a por…

 

2.    A célokat a lehető legkonkrétabban fogalmazzuk meg!

A célt minél pontosabban írjuk le, minél kézzelfoghatóbban fogalmazzuk meg, annál könnyebb lesz a valóságban is létrehozni. Úgy kell megfogalmazni, hogy egyértelműen eldönthető legyen később, hogy elértük-e azt a célt. Rossz példák: „Idén többet szórakozni.” „Csinosabbnak lenni.” Jó példák: „5 db színház látogatás: 1. Mamma Mia musical, 2. Portugál c. darab, 3….stb.” vagy „Lefogyni 10 kg-ot, hogy újra rám jöjjön a zöld kosztüm.”

3.    A célhoz rendeljünk határidőt!

Ha egy célhoz csak a „majd” dátumot tesszük, jó eséllyel pont akkor valósul meg. Vagyis majd. És a „majd” mindig sokkal később van, mint pl. a május 31.

 

4. Tervezzük meg, mit kell tenni a cél eléréséért!

Mondom újra: Mit kell TENNI!!! Sokszor ez ugyanis elmarad! Maga a cselekvés! Bontsuk le a célhoz vezető utat kisebb egységekre, lépésekre. Így az egyben túl nagynak tűnő célok „leszeletelve” máris reálisabbnak és megvalósíthatóbbnak tűnnek!

 

5.    Rendszeresen nézzük meg, hol tartunk!

Elértük-e a kitűzött részcélokat? Ha igen, nagy élvezettel pipáld ki! MI a feleségemmel egy Excel táblába gyűjtjük a céljainkat. Amit elértünk, azt kiszínezzük! Ha nem értük el, de közeledik a céldátum,, akkor még tudunk korrigálni, belehúzni. Nem elég a határidő napján ránézni a célra és azt mondani: „Mit is akartunk? Jééé… Hoppá, hát ez megint nem sikerült…”

 

6. Kérdés, ami nagyon fontos!

Ha odaállsz a célok listája elé és rájuk nézel, aztán a tükörbe, mindig kérdezd meg magadtól: „Vajon ma megtettem azt, ami a célom eléréséhez kell? Amit ma tettem, az közelebb vitt a célomhoz?”

HA A VÁLASZOD IGEN, BOLDOG LESZEL!

Mert ahogy az elején megbeszéltük: Nem csak a célok elérése okoz boldogságot, hanem már az a tudat is, hogy lépésről lépésre haladsz feléjük!

Barátsággal:
Makó Gábor
szervezési szakértő

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.