HírekMagazin

A világ 10 legboldogabb országa – ENSZ boldogságjelentés 2018.

Finnország a világ legboldogabb országa. Ez derül ki az ENSZ által közzétett a legújabb boldogságjelentés adataiból. A felmérés tárgya az, hogy mennyire boldogok az emberek a világ egyes országaiban.

A skandináv országok közül három is szerepel a rangsor az első tíz helyén. Így a legboldogabbak közé tartozik Norvégia és Svédország is. Finnország az a Norvégiát előzte meg az ENSZ jelentése szerint, amely egy évvel korábban volt a legboldogabb ország a földön.

 

Skandinávia a boldogságjelentés élén

A 2017-es adatokon alapuló tanulmány, melyet a hagyományoknak megfelelően 2018-ban is márciusban, a boldogság világnapja előtt jelentettek meg, az Egyesült Államok boldogság szintjének csökkenését mutatja. A 2018-as boldogság világjelentés azt is mutatja, hogy az Egyesült Államok folyamatosan visszaesik, és a világ legnagyobb gazdaságának lakói az elhízás és a „depresszió” válságával is küzdenek. A tanulmány rámutat, hogy az USA 5 hellyel a 18. helyre esett vissza 2016-hoz képest.

A boldogság felső szintjeit négy északi ország képviseli: Finnország, Norvégia, Dánia és Izland. Azonban mielőtt bárki azt hinné, hogy a boldogság az országok és az ott lakók pénzügyi helyzetén múlik, említsük meg, hogy például Guatemala, Szlovákia, valamint Trinidad és Tobago is a világ boldogabb országainak előkelő első negyedébe tartozik.

 

A boldogtalanság alsó skálája

A világ legélhetetlenebb, 156. helyén az a kelet-afrikai Burundit találjuk, amelyet etnikai tisztogatások, polgárháború és a puccs kísérletek sújtanak. Meglepő, hogy a már huzamosabb ideje polgárháborúban élő Szíriánál vannak boldogtalanabb országok, mint például Ruanda, Jemen, Tanzánia és a Közép-afrikai Köztársaság.

Idén először az ENSZ azt is vizsgálta, hogy a bevándorlók mennyire boldogok az adott országokban. Ebben a felmérésben is Finnország érte le a legmagasabb pontszámot.

Az felmérés szerint az összes skandináv országokban nem csak a jövedelem nőtt nagy mértékben, hanem az egészséges életkilátások, a szociális támogatások és a társadalmi szabadság is. A rangsorok Gallup közvélemény-kutatásokon alapulnak, melyek jóléttel, a korrupció hiányával és a társadalmi szabadsággal is foglalkoztak.

 

A magas adónak sem meghatározó, ha a boldogság a téma

Finnország a ország a világ legstabilabb, legbiztonságosabb és legjobban kormányzott országa. Ez egyben a legkevésbé korrupt és társadalmilag a leghaladóbb állam, rendőrsége a világon a legmegbízhatóbb, bankjai a legbiztonságosabbak. Ez az ország annak ellenére is a legboldogabb, hogy az egy főre eső nemzeti összterméke (GDP) alacsonyabb, mint a szomszédos skandináv országoké, és jóval alacsonyabb, mint az Egyesült Államoké.

Bár a skandináv országokban a világon a legmagasabbak az adók, azonban a másik oldalon az államok széles körű állami támogatásokat nyújtanak az emberek életminőségének magasan tartására. Ingyenes egészségügy és ingyenes egyetemi oktatás jó utat jelent náluk a boldogsághoz.

„Az amerikaiak egyénileg érzett jólétét aláássa három egymással összefüggő jelenség, az elhízás, a kábítószer-fogyasztás és a depresszió.” – mondta Jeffrey Sachs, a New York-i Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődési Központjának igazgatója, aki egyben a jelentés egyik szerzője.

 

Latin-Amerika nem hisz a pénznek

Annak ellenére, hogy az afrikai országok kapják a legrosszabb boldogság-indexet, egy nyugat-afrikai országnak sikerült pozitív irányban elmozdulnia. Togo a 2015-ös helyezéséhez képest már 18 helyet emelkedett 2017-re.

A boldogság csökkenésének legnagyobb mértékét Venezuela mutatja, ebben a negatív tendenciában még Szíriát is leelőzte., bár abszolút értékben továbbra a rangsor közepén maradt.

Latin-Amerika országai annak ellenére értek el jó helyezéseket a boldogság-index tekintetében, hogy arrafelé híresen magas a korrupció, az erőszak és a bűnözés, miközben az óriási jövedelmi különbségekkel széles körű szegénység párosul. A szerzők ezt a “családi melegségnek és más támogató társadalmi kapcsolatok bőségének” tulajdonítják, melyek valamelyest képesek ellensúlyozni a rosszabb jövedelmi viszonyokat.

 

Magyarország

Hazánk 69. helye akkor értelmezhető a legjobban, ha mellétesszük, hogy az előkelő 9. helyen van abban a rangsorban, amelyik a boldogság-index előző felméréshez képest mutatott javulását méri. Ebben a rangsorban mögöttünk a 10. Románia, míg előttünk Bulgária a világon a 3. legnagyobb javulást mutatta.

Boldogságjelentés sorrend és Magyarország
Boldogságjelentés 2017. sorrend és Magyarország

Magyarország 41. az egy főre eső nemzeti össztermék sorrendjében, míg boldogság-indexünk ettől lemaradva 69. Ez a különbség azt mutatja, hogy mi magyarok sem első sorban a pénzzel arányosan ítéljük meg a boldogságot, hanem más tényezőket tartunk fontosabbnak – ezek ebből a felmérésből nem derülnek ki.

A felmérés szerint egészségünket 3,4%-kal ítéljük meg jobban. Egészségünk kilátásait tekintve a Szlovákok és lengyelek járnak közvetlenül előttünk, míg például Törökország valamivel mögöttünk végzett.

Mivel a jelentés kitér a menekültek helyzetére is, így megállapítja, hogy Magyarország a menekülteket legelutasítóbb országok közé tartozik. Ebben a vonatkozásban Montenegró és Szerbia közé ékelődünk be.

Boldogságjelentés 2017. - korrupció és Magyarország
Boldogságjelentés 2017. – korrupció és Magyarország

Mi a helyzet a magyar korrupcióval? Nálunk, magyaroknál csak 10 ország lakói érzik úgy, hogy az ő államuk korruptabb lenne. Magyarország az „előkelő” 11. legkorruptabb ország a világon az ENSZ 2017-es jelentése szerint és mivel az adatok felvétele 2017-ben történt, ebben még nincs benne az EU pályázatokat ellenőrző szerve által felvetett és gyakori szóbeszéd témájává vált Elios ügy által keltett hatás.

 

A 2018-as boldogság jelentés összegzése

A 10 legboldogabb ország 2018. márciusban

(Valójában 2017-es adatokon nyugvó rangsor.) Zárójelben a tavalyi helyezésük látható.

1. Finnország (5)
2. Norvégia (1)
3. Dánia (2)
4. Izland (3)
5. Svájc (4)
6. Hollandia (6)
7. Kanada (7)
8. Új-Zéland (8)
9. Svédország (10)
10. Ausztrália (9)

A 10 legboldogtalanabb ország 2018 márciusban

147. Malawi (136)
148. Haiti (145)
149. Libéria (148)
150. Szíria (152)
151. Ruanda (151)
152. Jemen (146)
153. Tanzánia (153)
154. Dél-Szudán (147)
155. Közép-afrikai Köztársaság (155)
156. Burundi (154)

 

Források:
http://worldhappiness.report/ed/2018/
http://unsdsn.org/news/2018/03/14/finland-wins-double-gold-in-world-happiness-report-2018/
https://www.theguardian.com/world/2018/mar/14/finland-happiest-country-world-un-report

 

A boldogság tanulható
Interneten keresztül elvégezhető boldogság tanfolyam személyes háttérrel támogatva

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.