HírekMagazin

Segítség időseknek a modern eszközök megismeréséhez

Aki nem a fiatalabb generációhoz tartozik, így nem abban a korban nőtt fel, ahol a modern eszközök használata természetes volt, bizony vagy megszenved a számítógép és okostelefon kezelésével, vagy inkább kerüli a használatát, pedig s ok esetben csak a kezdeti segítségre lenne szükség.

Egy kis bíztatásra: nincs ebben semmi ördöngösség, nem kell idegenkedni tőle, és főként nem kell mindent rutinból tudnia. Számos lehetőség és szolgáltatás esetén már bőven elegendő az is, hogy hall róla az ember, viszont mindenkinek más az igénye. Van akinek már az alapvető kezeléshez is szüksége van némi segítségre, van akinek pedig például arra, hogy miként másolhassa át a telefonján lévő fotóit az asztali számítógépére. Persze sokaknak van a családban segítség, akinek szólni lehet, de mindenért mégsem lehet hívni az unokát, hogy mutasd már meg légy szíves, hogy miként tudom ezt meg azt megcsinálni. Ilyenkor jól jönne valamilyen segítség, például egy könyv, amiből kikereshetjük a leggyakoribb feladatok megoldásának receptjét.

Egy ilyen hiánypótló könyv jelent most meg Bártfai Barnabás tollából. A szerző már több mint nyolcvan számítástechnikai szakkönyvet és tankönyvet írt, többek közt a nevéhez köthető az első magyar szerzőtől származó hétköznapi felhasz­nálóknak szóló számítástechnikai könyv is, még a kilencvenes évekből, így neve garancia a közérthető stílusra és a könyv tartalmára.

A „Sosem késő…” című könyv főként az idősebb korosztálynak nyújt segítséget a modern eszközök és informatikai rendszerek használatához.

A könyv elvitathatatlan érdeme, hogy nem egy konkrét rendszert mutat be, hanem kézen fogja a tisztelt, modern technikáktól ódzkodó olvasót, és lépésről lépésre, közérthető módon bevezeti e technológiák használatába, hogy ettől kezdve bátrabban merje használni a modern világ eszközeit – még ha nem is mindent professzionális módon, de legalább a lehetőségeket ismerve.

A könyvben olvashatunk többek közt a számítógépek és az okostelefonok működéséről, közelebbről megismerkedhetünk a Windows és Android rendszerekkel, bevezetőt kapunk ezek biztonságos használatába, és elmélyedhetünk az internet, az e-mailezés és a facebookozás rejtelmeiben is. Olyan kardinális kérdésekre is választ kaphatunk, amelyeket eddig talán nem mertünk feltenni, mint például: Hogyan retusálhatjuk a fényképeinket? Hogyan lehetne ingyen telefonálni? Mi fán terem a QR-kód?

Ezen kívül pedig számos olyan hasznos területbe is bevezetést nyújt, amelyekre eddig talán nem is gondoltunk, pedig nagyban megkönnyíthetik mindennapi életünket: megtanulhatjuk például, hogy lehet a mobilunkat tolmácsként használni, számítógéppel jegyet vásárolni, hogyan tudunk a telefonunk segítségével navigálni, filmet nézni és zenét hallgatni, képeket küldözgetni ismerőseinknek és rokonainknak, webáruházban vásárolni, Kínából olcsón rendelni, szöveget felolvastatni a számítógéppel, időpontot foglalni a rendelőbe, vagy éppen elektronikus könyveket olvasni. A könyv a fentieken túl számos gyakori kérdésre is kitér, és egy hasznos kifejezésgyűjteményt is tartalmaz.

Akit részletesebben érdekel az a kiadó weboldalán további információt talál és végigbogarászhatja a könyv tartalomjegyzékét is: http://bbs.hu/?page=konyveink&konyv=163. Megvásárolni a Libri vagy Líra könyvesboltjaiban is lehet, de a fenti linken a kiadótól közvetlenül is megrendelheti.

A 308 oldalas könyv ára is nyugdíjbarát, mindössze 2.990 forintba kerül. Érdemes tehát beszerezni, de kiváló ajándék is lehet idősebb rokonainknak, hiszen egy új világra tárhat kaput mindazoknak, akik eddig még nem ismerkedtek meg a technológia legújabb vívmányaival – holott igényük lenne rá.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.