GyerekekMagazin

Elszökött a gyerek?

Elszökött a gyerek otthonról, te pedig kiborultál és megoldást keresel? Akár először fordul elő, akár nem, nem elég visszahozni. Valamin egész biztosan változtatni kell otthon, az iskolában vagy máshol, hogy ez ne forduljon elő újra.

Ha nem jön haza időben, akkor nyilván utánajársz telefonon, hogy merre van, miért késik. Nem éred el őt? Akkor ahogyan eddig is tetted, felhívod a barátait, hátha velük lóg valamerre. Ehhez persze jól teszed, ha ismered a legjobb barátai telefonszámát. Mehetett még valami rokonhoz vagy ismerőshöz, ennek is utánanézhetsz.

Elszökött a gyerek? - Gyermeknevelés a Boldogság Magazinban

Ha azonban már semmi kétséged afelől, hogy baj van, akkor érdemes a hivatalos irányokban (iskola, rendőrség) is érdeklődni. Most azonban nem arról lesz szó, hogyan kerül elő egy gyerek, ha akaratán kívül érte baj. Sajnos előfordul olyan is, hogy szándékosan meglép otthonról a gyerek.

Elszökött a gyerek

Ha már tudod, hogy tényleg saját szándékából ment el, akkor az első dolgod lehet átgondolni, mennyire érezte jól magát otthon mostanában. Ezzel érdemes őszintén szembenézni, mert az első feladat megérteni a gyereket, ha szeretnéd újra otthon látni.

Ha a gyerek még csak alig múlt tíz éves, akkor persze nincs sok választása, haza fog kerülni. A szülőnek azonban még ekkor is azt az okot kell megszüntetnie, amiért elment otthonról. Ennek elmulasztása ugyanis oda vezet, hogy újra és újra meglóg majd otthonról.

Elszökött a gyerek? - Novák Ferenc írása a Boldogság Magazin gyerekek rovatában

A legnehezebb azzal szembenézni, hogy mi mit rontottunk el a gyermeknevelésben. Ezért sokan inkább a gyereket hibáztatják viselkedéséért és a történtekért, pedig talán éppen a sok otthoni hibáztatást, vagy iskolai kudarcot unta meg a kölyök.

Miért lógott meg?

Néha egy apróság is elég egy gyereknek, például egy szülinapi buli, amire nem engedték el. Ez a legjobb szülőknél is előfordulhat. Ha nagyon tudatos a gyerek, akit ilyen módon megakadályoztak egy vágyában, akkor keletkezhet némi feszültség. Sokkal fontosabbak az olyan okok, amelyek folyamatosan megakadályozták a gyereket abban, hogy jól érezhesse magát otthon. Néhány (, de nem mind) ezek közül:

  • Állandóan veszekednek a szülei
  • Verik őt, nincs biztonságban
  • A szüleinek mindig „igaza van”, neki pedig sosincs
  • Gyakran szidják a gyereket, de sosem dicsérik
  • Nem engedik hozzá a barátait
  • Ritkán engedik őt el a barátaihoz
  • Semmilyen eredményével sem elégedettek
  • A testvére kihasználja őt, a kisebbet
  • Sosem dönthet semmiben, „mások jobban tudják”

Az előbbiek között vannak durva és látszólag jelentéktelenebb sérelmek is. Ha elszökött a gyerek, akkor ezek közül néhányat általában ott találunk a háttérben. A gyerekek lelki ereje persze különböző. Az egyik sokat kibír, a másik gyereknek elegendő pár apróbb, de igen gyakran elkövetett nevelési hiba ahhoz, hogy elszökjön.

Jóvá tehetne valamit?

Van egy ritkábban emlegetett oka is annak, ha elszökött a gyerek. Erre a megbocsátás a jó válasz. Miről van szó?

Gyakran nem külső okok miatt szökik el a gyerek, hanem inkább azért, mert csinált valamit, amivel ő nem szeretne szembenézni.

Ha nagy gázt csinált, akkor érdemes megkérni rá, hogy tegye jóvá. Ekkor kerül középre a mérleg nyelve. A leghatékonyabb módszerek a megelőző jellegűek, leginkább otthoniak és közismertek:

A szülő legyen jó kapcsolatban a gyerekkel, érdeklődjön nála, és támogassa a gyereket az ötletei, a céljai megvalósításában. Legyen a gyereknek is szava, önállósága. Ha hibázik, barátságosan mutassunk rá, ne hibáztassuk állandóan. Dicsérjük meg abban, amiben jól teljesít magához képest.

Sorolhatnánk tovább, miért nevelje valaki barátságosan a gyerekét, hogy az ne szökjön meg otthonról, de ne ezért tegyünk így. Sok szülő érzi úgy, hogy nála jobban senki sem szereti a saját gyerekét. Nagyon szép, ha így érzi, de a gyereknevelés és a szülő akkor lesz sikeres, ha a gyerek is ezt tapasztalja majd.

Novák Ferenc
tanár

Hozzászólások

hozzászólás