HírekInterjúRendezvény

Robin Williams és a boldogság

A művészet a boldogság korlátlan forrása. A művészek által teremtett esztétika, legyen az egy mesés dallam, egy csodálatos kép vagy bármi más, amiben elgyönyörködünk, boldogságot ébreszt.

A neves amerikai író, Henry James szerint „A művészet teremti az életet…” A szavai nem kevésbé igazak ma, mivel valóban, ténylegesen a művészek álmodják meg a jövőnket és alkotják meg a holnap valóságát. Ők emelik a szellemet, ők azok, akik megnevettetnek és sírásra késztetnek, akik képesek még a kultúránk szellemi jövőjét is átalakítani.

Sajnos sok esetben olyan értékek ők, amelyeket túl hamar elveszítünk – a veszteségek pedig szegényebbé tesznek minket. Hosszú távon alig van a boldogságra rombolóbb dolog, mint az, ami tönkre teszi a művészeket. Augusztus 22-én, hétfőn nyitotta meg kapuit az a kiállítás, ami a művészeket és rajtuk keresztül a boldogságot is romboló tényezőre hívja fel a figyelmet. Ennek apropóján készítettünk interjút a kiállítást szervező Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnökével, Dobos Jánossal.

Boldogság Magazin: Mi lehet az összefüggés egy emberi jogi szervezet és a művészek, művészetek között?

Dobos János: Alapítványunk lényegében a pszichiátria területén elkövetett emberi jogi visszaélésekkel foglalkozó nemzetközi szervezet magyarországi irodája. Az összefüggés pedig talán tényleg nem kézen fekvő, de sajnos ott húzódik a háttérben. Egyre több művész esetében láthatjuk, hogy közvetlenül halála előtt pszichiátriai kezelés alatt állt és olyan gyógyszereket szedett, amelyek összefüggésben lehetnek a halálukkal.

Boldogság Magazin: Tudna esetleg konkrét példát is említeni?

Dobos János: Természetesen. Egy éppen aktuális példát emelnék ki a sorból. Nemrégiben, augusztus 11-én volt 1 éve, hogy elhunyt Robin Williams a nagy nevettető, akit mindannyian jókedvű filmjeiről ismertünk.

Boldogság Magazin: Robin Williams valóban sokunk arcára csalt mosolyt. Hogyan függ össze a halála az Önök területével?

Dobos János: Őt például depresszióval gyógyszeresen kezelték közvetlenül halála előtt, és az öngyilkosságát kivizsgálók jelentésében az állt, hogy „…arra panaszkodott, nem tetszik neki az, ahogyan a gyógyszerei miatt érzi magát.” Ezek közül a gyógyszerek közül számos öngyilkossági késztetést, illetve agressziót okoz. És sajnos egyre több művész fordul ehhez a látszatmegoldáshoz.

Boldogság Magazin: Mi az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány célja ezen a területen?

Dobos János: Az emberek ezektől a kezelésektől nem lesznek boldogabbak, a problémáik nem oldódnak meg. Sok esetben ezeknek a szereknek az alkalmazása már önmagában visszaélés. Alapítványunk küldetése, hogy széles körű kutatást végezzen, feltárja és nyilvánosságra hozza ezeket az eseteket és információkat. Szeretnénk megóvni a problémáikra megoldást kereső, a boldogságot kutató és elérni vágyó embereket attól, hogy a megfelelő tájékoztatás, információk hiányában olyan helyzetbe kerüljenek, amiből már nincs visszaút.

Boldogság Magazin: Ezért nyílt a kiállítás is?

Dobos János: Igen; itt külön panelen foglalkozunk azzal, hogy ezek a visszaélések milyen hatással vannak a kreativitásra és a művészekre, így végső soron az emberek boldogságára. Foglalkozunk azzal, hogy mire kell odafigyelni, hogy ne kerüljünk mi magunk is hasonló helyzetbe.

Boldogság Magazin: Mikor és hol tekinthető meg a kiállítás? Meddig várja a látogatókat?

Dobos János: Minden nap 10 és 20 óra között várjuk az érdeklődőket a 3-as metró Kőbánya-Kispest végállomásánál lévő KÖKI terminál 2. szintjén, a Libri (Frei kávézó) és a Posta között. Kiállításunk szeptember 4-én, vasárnap este ér véget.

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük