HírekInterjúMagazin

Püski Sándor – Magyar grafikusművész, akinek alkotása a vatikáni képtárba került

Püski Sándor az a magyar grafikusművész, akinek a képe 2017. szeptemberben halhatatlan művészek társaságba került a vatikáni képtár falán. Ez a tény Püski Sándor alkotásait és nevét szinte azonnal a művészeti örökkévalóságba emelte. (A művész az interjú válaszait írásban küldte el.)

Nem régen az a megtiszteltetés érte Magyarországot, hogy hivatásos grafikus művészként elsőként adhattál át magyar műalkotást Ferenc pápa őszentségének a Vatikánban. Mielőtt erről kérdeznélek, mondj pár szót arról, hogy miért döntöttél úgy, hogy Budapesttől távol Békés városban élsz és dolgozol, amióta csak a pályát kezdted?

– Annak ellenére, hogy Budapesten születtem, mégis a sors vidékre hozott, amit soha nem bántam meg, de innen Békésről is sikerült a világ minden pontján Los Angelesben, New Yorkban Európa számos országán át egészen Pekingig egyéni kiállításokat szervezni és ezáltal közvetíteni az emberek felé az alkotásaimmal kifejezett hitvallásomat.

 

Püski Sándor grafikusművész
Püski Sándor grafikusművész

 

Vannak más művészek, akár eltérő művészeti ágakban, akiket a barátodnak tartasz vagy akikkel esetleg nem is találkoztál, de nagyra tartod őket?

– Nagyon sok tehetséges művész él és tevékenykedik a világban, sőt jön a fiatalabb generáció, akiknek szintén meg kell küzdeniük a művész világ démonjaival. Több a kudarc és a szenvedés, mint a hőn áhított siker, de ha az ember kitartó és alázatos a munkájával szemben, akkor eljön a várva várt elismerés.

 

Nyilvánvaló, hogy a közönség tagjai annyiféleképpen látnak egy képet, ahányan vannak. Mégis szerinted mitől lesznek a képeid olyan “püskisek”, egyediek, amely jellemző jegyek még különböző témaválasztások mellett is végig vonulnak alkotásaid elhatárolható korszakain.

Miért “Püskisek”? Egyszerűen, azért mert munkásságom során mindig arra törekedtem, hogy egységes, egyedi Püski legyek.

 

Mi annak a képnek a rövid története, amelyet a Vatikánba vittél?

– Apa fess egy képet a vallásokról, mely meghökkentő vízió, egy látomás legyen! – Ezeket a szavakat a 25 éves fiam , Sanci mondta egy hajnali beszélgetésünk során. Akkor már 3 éve nem látó volt. Egy baleset következményeként, mindkét szemére elvesztette a látását, de az akaraterejét, kitartását, az élethez való ragaszkodását hála Istennek nem. A kép elkészült, mely közös alkotásunk, látomásunk. Hűen tükrözve az összefogásunk, hitünk erejét. Az elkészült festmény önmagáért beszél.

 

Soli Deo Gloria - Egyedül Istené a dicsőség
Soli Deo Gloria – Egyedül Istené a dicsőség – Vatikán Képtár

 

Milyen érzés az, hogy ezzel a képeid Leonardo, Raffaello, Tiziano alkotások mellé kerültek?

– Fiatalon több vágyam volt, először is Amerikába kijutni és egyéni kiállításokat csinálni. Amikor egy célt elér az ember, akkor már a következőn gondolkozik, valahogy így alakult ki ez a gondolat, hogy a reneszánsz nagy mesterei által alkotott művek közé kerülhessen egy alkotásom.

 

Mondott Neked valamit a Pápa őszentsége?

– “Püski maestro”.

 

Több vallás híveivel is jó kapcsolatot ápolsz. Említenél néhányat, ahonnan vannak ismerőseid, barátaid?

– Örömmel tölt el az a tudat, hogy miden egyes általam képet kapott egyháznál, legyen Szcientológia, legyen Református, legyen Katolikus, legyen buddhista, legyen akármilyen, mindenhol kiváló és szeretni való emberekkel találkoztam és ennek örülök én a legjobban.

Több évvel ezelőtt elhatároztam, hogy a Magyarországon lévő, nem csak történelmi Egyházaknak ajándékozok az alkotásaimból.
– A békési Református egyházzal közösen adtuk ki a “10 Parancsolat” c. grafikai sorozatomat, melyből egy színvonalas album született.
– 2014-ben a Holokauszt jubileumi évében nyílt kiállításom a szegedi Zsinagógában.
– Pár évvel ezelőtt otthonomban látogatott meg egy tibeti Láma, aki Püski képpel tért haza.
– Ez év szeptemberében, lehetőségem adódott eljutni a katolikus Egyház központjába, a Vatikánba ez alkalomból Ferenc Pápának adhattam át egy alkotásomat.
– Jelenleg a békési Református Egyház támogatásával “A Jézus élete” c. album kiadása van nyomdai előkészítés alatt.

 

Igaz, hogy Los Angelesben, az L. Ron Hubbard múzeumban is van képed?

-A kérdés igazán most aktuális: Nekem nem kell egyetlen valláshoz sem csatlakoznom azért, mert az alkotásaim hozzájuk kerültek. Én az embereknek szeretném közvetíteni a gondolataimat, hitük, bőrszínük, hovatartozásuk nélkül, a szép és sokszínű szeretettel teli világról, amit a műveimmel próbálok kifejezni.
Véleményem, hogy a mai világban már nem szabad elítélni valláshoz, Egyházhoz tartozó embereket, tiszteletben kell tartani önálló döntésüket ebben a kérdésben.

 

L. Ron Hubbard kép, amely a Los Angeles-i múzeumban látható (2008.)
L. Ron Hubbard kép, amely a Los Angeles-i múzeumban látható

 

Az alkotás, a gondolat, a vallás és tágabb értelemben az egyén szabadsága hol helyezkedik el a saját filozófiádban?

-Az én művészi szabadságom vezérel abban, hogy a képeim sokszínűségével, az emberek szeretete által, bármelyik valláshoz közel érezzem magam. Ez egy misszió a részemről, művészetemet ökumenikus vallásnak tartom.

 

Merre van a művész útja felfelé most, a vatikáni nagy esemény után?

– Azt gondolom, hogy sok dolgom van még hátra, rengeteg téma jár a fejemben, amit még szeretnék megalkotni s ezáltal szeretettel, boldogsággal, reménnyel megtölteni az emberek szívét és elfelejtetni a rettegést és a félelmet.

 

Barátsággal: Püski

Békés, 2017. október 24.

Köszönjük az interjút!

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.