Életmód

Nem tudjuk, csak mérgezzük a testünket?

Ki ne szeretne gyönyörű és egészséges bőrt? És ki ne szeretne fiatalosan és frissen kinézni egész élete során? Elkerülni az allergiát, ekcémát és kiütéseket?

Eleget teszünk-e azért, hogy ez így is legyen?

Törődünk magunkkal, vagy pontosabban szólva helyesen törődünk magunkkal? Vagy a testünket mérgekkel árasztjuk el? Tudta, hogy a bőrön keresztül kétszer annyi káros anyag szívódik fel, mint abból, amit megeszünk?

Az ilyen anyagok 60 %-a a bőrön keresztül jut a testünkbe.

Nézzük meg ezt a problémát alaposabban, és tárjuk fel, hogy mi rejtőzik az Ön fürdőszobájában!

Első termékként a fogkrémet vegyük szemügyre.
Nők, férfiak és gyerekek által napi szinten használt higiéniai termék.
Az Ön fogkrémje tartalmaz fluoridot? Legyen résen!
A flourid a test számára a legveszélyesebb összetevők egyike. A fluorid ugyanis hányást, hányingert és hasmenést okozhat. Kisgyerekeknél túl nagy adagokban egészségügyi problémákhoz és akár halálhoz vezethet. A fluorid emellett feledékenységhez és IQ-csökkenéshez is vezethet.
Az Ön fogkrémje habzik?

Fő bűnös: Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Általában mindegyik fogkrém tartalmaz Nátrium-lauril-szulfátot (Sodium Lauryl Sulfate).
Ez egy habképző anyag, de ezen felül sok káros hatása is van a testre, és azok a fogkrémek, amelyeket ínyvérzésre, a fogak kihullása és afták ellen kínálnak, pontosan ezeket a problémákat okozzák. Allergiákat, égető szemeket, akár bőrgyulladást. Ez az anyag lerakódik a májban, a szívben és az agyban, a test pedig nem képes megszabadulni tőle.

További napi használatú termékek a tusfürdők, samponok, szappanok, intim higiéniai termékek, fürdőhabok, make-up lemosók, gyerekeknek való habtermékek.

Sok ilyen terméknek egy közös tulajdonsága van: habot képeznek.
Pontosan ez a hab jelent veszélyt az Ön bőre és egészsége számára. Ugyanis szulfátoknak nevezett anyagokat tartalmaz. Ezek az anyagok a bőrt túlzottan zsírtalanítják, viszketést, ekcémát, korpát, allergiát, gyulladást és kiütéseket okoznak.

Idő előtti öregedés

De ami még rosszabb, csökkentik a bőr természetes ellenálló képességét – egyszóval mintha a bőre elvékonyodna és már nem lenne erős védőpajzsa a környezet baktériumai és a káros anyagai ellen. Idő előtti öregedést is okozhatnak, az újszülötteknél pedig egyre gyakrabban váltanak ki ismétlődő ekcémát.
Ezen felül majdnem minden ilyen termék tartalmaz tartósítószereket – ezeknek a hatásai a legveszélyesebbek közé tartoznak. Ezek közé tartoznak a parabének, amelyek sokféle bőrproblémát okoznak, például aknét vagy ekcémát, de emellett a kutatások rákkeltő anyagokat is kimutattak. Megzavarják a bőr normális működését, és túlérzékenységet okoznak. Ezért gyakran előfordul, hogy az egyik vagy másik termék Önnek nem válik be, a bőre bepirosodik, korpa jelentkezik, vagy egyéb problémákat tapasztal.

amit_a_mergek_tesznek_a_testtel

Ráadásul, éppen ezek a termékek tartalmaznak vegyi festékanyagokat – ez azt jelenti, hogy „szép színekkel” színezettek, hogy elnyerjék a vásárlók tetszését. Na persze, hogy „a mű teljes legyen” a terméknek természetesen jó illatúnak kell lennie, így illatosítják is, parfümöt vagy illatanyagot adnak hozzá. Ráadásul a parfüm, akár illatszerként, akár a kozmetikai termékek adalékaként a bőr számára a legsúlyosabb allergének közé tartozik, és tényleg jelentős bőr- és testi problémák kialakulásának kockázata.
Dezodorok – legfőképpen azért keresik az emberek, hogy ne izzadjanak, illetve ne legyen izzadtságszaguk. Viszont, ha a dezodorok alumíniumot tartalmaznak, akkor nagyon ártalmasak. Az alumínium ugyanis azonnal bekerül a vérkeringésbe, az egész testet elárasztja mérgező anyagokkal, és az nagyon veszélyes! Ezen felül természetesen tartalmazzák a már említett tartósítószereket, a parabéneket, és pont ezek járulnak hozzá a mellrák kialakulásához.

Bőrápoló hidratáló krémek

Száraz a bőre? Még szárazabb lesz! Az ásványi olajakat, vegyi összetevőket tartalmazó hidratáló krémek a következőképpen hatnak. Mindaddig hidratálják a bőrt, amíg a bőr fel nem melegszik. Abban a pillanatban, hogy például elkezd mozogni, és a bőre felmelegszik, pont ezek a krémek vonják ki a vizet az Ön bőréből, a végeredmény pedig nem csak szárazabb bőr, hanem folytonos krémezés és új termékek vásárlása is. Emellett különböző bőrbetegségek jelentkeznek, és idő előtti öregedés is kialakul.

Alapozók, púderek, rúzsok, spirálok… smink

Ez sajnos igen kritikus terület. Valóban nagyon-nagyon nehéz tiszta dekorkozmetikát találni. Minden ilyen termék tartalmaz ásványi olajakat, parfümöt, tartósítószereket, mesterséges színezékeket, és mesterséges illatanyagokat, tehát igazából minden rosszat. A bőrt ebbe a vegyi palástba burkoljuk, a bőr egész nap képtelen lélegezni, a pórusai eltömődnek, és főként így alakulnak ki a kiütések, és ez okozza a bőr idő előtti öregedését is. A szilikonos alapozókról nem is beszélve. Ezek nagyon veszélyes összetevők, és néha két napba is beletelik, mire sikerül letisztítani és eltávolítani a bőrből. A rúzsok gyakran tartalmaznak ólmot – még a luxusmárkák esetében is, amely nehézfém, és nagyon veszélyes a test működésére.

Bőrproblámák

Még nagyon sokáig tovább folytathatnánk a különböző káros vegyi anyagok felsorolását. Egy dolgot azonban észben kell tartani, hogy a bőrproblémák nem egy nap alatt jönnek létre, hanem szépen lassan alakulnak ki. Mindegyik említett káros vegyszer fokozatosan rakódik el a testünk zsírsejtjeiben, és nem csak bőrproblémákat, hanem olyan testi megbetegedéseket is okoznak, mint a rák. Aki egészséges akar maradni, annak nem elég csak arra figyelnie, hogy hogyan étkezik, hanem arra is, hogy mit használ naponta higiéniai célra.
Ha azt gondolja, hogy jobb semmit sem használni, szintén ki kell ábrándítanom. A bőrünknek szüksége van a védelemre és a törődésre.
Ha azt gondolja, hogy Ön már védett, mert natúr- vagy biokozmetikumokat használ, szintén ki kell ábrándítanom. Ahhoz, hogy egy kozmetikum megkapja biokozmetikum minősítést, 31–32 %-ban kell bioösszetevőket tartalmaznia, a többi összetevő lehet víz, vagy lehetnek vegyi anyagok. Most talán azt kérdezi, hogy akkor mi a megoldás? A megoldás olajok, illóolajok használata, mert az ember évszázadokon keresztül ezeket használta különböző problémák esetén, és ezek a természetből származó legerősebb gyógynövény koncentrátumok. Képzelje el, hogy az otthon használt termékek révén a bőrét nap, mint nap mintha benzinnel kenegetné – jól működhet így?
Biztosan nem, mert a kémia nem képes kezelni az élő szervezetet, a testet. A természet mindenki esetében hatásos, azonban nem szabad egyik napról a másikra varázslatos eredményeket várni, de a folyamatos használatuk nem csak anélkül védi meg Önt, hogy a testét elárasztaná mérgekkel, hanem a régi mérgektől is segít megszabadulni.

Mire figyeljen?

Mi történik, ha nem tudok választani? És mi történik, ha nem tudom, mire kell figyelnem, amikor a boltba megyek?
Kerülje a 3 legártalmasabb anyagot:
1. Tartósítószerek
A hagyományos üzlethálózatokban nem talál igazán tiszta termékeket, mert hol tárolják őket? A polcon. Milyen hosszan? Nagyon hosszan. Vagyis tartalmaznak tartósítószereket.
Tehát az én tanácsom az, hogy válasszon olyan termékeket, amelyeket hűtőben kell
tárolni – ezek egyáltalán semmilyen tartósítószert sem tartalmaznak. Ez 100%-os biztonság.
2. Parfümök
3. Vegyi színezékek
És ne feledje, hogy nem elég törődni magunkkal, helyesen kell törődnünk magunkkal, és kerülnünk kell a méreganyagokat.

A szerző: Harkály Vanda
professzionális kozmetikus és sminkmester
Organic Girls Szépségszalon

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.