Munka és üzlet

Milyen a jó főnök?

Sok vitát gerjeszthet ez a téma, de annyit beszélnek a cégeknek optimális munkavállaló erényeiről, meg arról, hogy ki felel meg leginkább egy-egy munkahelyre, hogy megér egy cikket az is, hogy milyen a jó főnök.

Amikor a munkahelyedre az első napon megérkezel, számos tényező feszélyezhet, sőt aggaszthat, de talán a legfontosabb, milyen lesz az új, talán első főnököd a mindennapi élet során. A további tevékenységedet befolyásoló okok közül ez az egyik legjelentősebb és talán ez a legjobban serkentő hatású, ami az elkövetkező munkádat, az életedet is alaposan meghatározza. Röviden, a teljesség igénye nélkül tekintsük át, milyen is egy jó vezető?

Az első és talán a legmeghatározóbb jellemző, ami szinte mindenki előtt ismert, hogy egy jó vezető a környezetét pozitívan befolyásolja, ezáltal hatékonyan meghatározza az általa irányított csoport közös feladatvégzését.

Tudja, mit szándékozik megoldani és mindig tudja, hogyan képes azt elérni. A pontos instrukciói alapján az általa irányított csapat minden egyes tagja ismeri a saját részfeladatát a közös tevékenységben és képes annak megvalósítására – ez által elérik a közös sikert.

Amikor egy vezető kialakítja a feladathoz szükséges csapatot, nagyon ügyel arra, hogy azok önálló munkája ne igényelje a folyamatos ellenőrzést, tudja, hogy a kiválasztott munkatársai képesek a helyes, független és hibátlan tevékenységre, így a végrehajtás során neki „csak” a csoport összhangra kell felügyelnie, minden önálló tevékenységet nem szükséges ellenőriznie. Tudja, hogy ez az önálló tevékenység viszi előre a közös munkájukat, neki elég a koordinálás, a fontosabb kiemelkedő részek gondos ellenőrzése.

A hatékony irányító fontos feladata, hogy a csoport minden rezdülésére odafigyeljen, az esetleges feszültségeket mindig megfelelően kezelje, folyamatosan észlelje a munkatársak belső gondjait. Ha korán reggel fáradtan, idegesen vagy akár csak szórakozottan érkezel, akkor nem fogsz olyan intenzíven a tevékenységedre koncentrálni, mint ahogy az szükséges lenne. Aki felelős vezető, annak erre mindig érzékenynek kell lennie és lehetőség szerint azonnal kezelnie kell.

Egy precíz vezetőnek gondosan ügyelnie kell, hogy kijelentéseit minden esetben az őszinteség jellemezze. Egyszer-egyszer meggondolatlanul pontatlanságot ő is állíthat, de amint kiderül annak valótlansága, gondosan ügyelnie kell, hogy ezt a tévedését kijavítsa és minden munkatársa erről értesüljön, így elismerje az esetleges félreértést. Ekkor a csoport részére bizonyította, mindig tudja, mi az elérendő cél és ennek maradéktalan elérésére számára és így az irányítottak részére is a legfontosabb feladat.

A felsorolást még további szempontokkal bővíteni lehet, de aki egy csapatot irányít annak nagyon pontosan tudnia kell, hogy munkatársai csak akkor tudnak maradéktalanul a közös tevékenységre koncentrálni, ha az otthoni gondjaik rendezve vannak. Ez érvényes a főnökre is. A munka miatt alkalmanként sérülhet a boldog családi légkör, de ezeket a rövid túlterheléseket egy jó vezető mindig érzékeli és nem engedheti meg, hogy a csapat bármely tagjának a magán élettere tartósan sérüljön, mert ez nagyobb kárt okozhat. Csak a boldog csoporttagok képesek a hatékony munkára.

A fentiek alapján összeáll a meghatározás: a jó főnök mindig tudja, mit akar és tudja, ezt hogyan valósíthatja meg az általa irányított csapat segítségével, gondosan figyel a mindennapi tevékenységre, szabad kezet biztosít a részfeladatok elvégzésében, de gondosan felügyeli a közös végcél elérését, amit a gondosan kiválasztott munkatársaival közösen érnek el.

Csőkör Irén

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük