Munka és üzlet

Hogyan találjunk jó állást?

Ki ne szeretne jó állást? Az ember az élete jelentős részét tölti, másrészt nem lehanyagolható a bevétel sem, ha már egyszer annyi a számla. A jó álláshoz vezető út nem feltétlenül egyszerű, de odafigyelve néhány alapvető dologra megtanulhatunk állást keresni.
Foglaljuk 6 lépésbe, miket kell tennünk az álom munka felé vezető úton.

Az 1. lépés ez: Ne ess kétségbe!
Sajnos ez sokaknál előfordul amikor váratlanul munkakeresővé válnak, vagy amikor eldöntik, hogy munkahelyet váltanak. Ez utóbbi eggyel talán könnyebb helyzet.
Ne ess pánikba! Ne úgy tekints erre az időszakra, mint valami borzalmas szituációra, inkább tekintsd új lehetőségnek az elkövetkezendő heteket. A „rombolás”, tehát előző munkahelyed elvesztése után mindig építés következik. A változás lehet nehéz, de ha tudatosan vezeted, akkor előrevisz!
Az idegeskedés, feszültség, frusztrált és rosszkedvű viselkedés lényegesen csökkenti a sikeres helytállás esélyeit állásinterjúkon. Bízz magadban! Ezen a ponton végy mély levegőt, és az alábbiak szerint indulj el a siker felé vezető úton:

A 2. lépés: Döntsd el, mit szeretnél?
Mielőtt önéletrajz írásba, állásportálok böngészésébe fogsz, és interjúkba járnál, először is „beszélj” őszintén a legfontosabb személlyel az életedben: Magaddal.
Fogj egy papírt és tollat, írd össze, mik azok a dolgok, amiben igazán jó vagy. Neme kell szerénynek lenned, de maradj a realitások talaján. Írd le azt is, milyen lenne az a munkakör, amiben úgy érzed, igazán ki tudnál teljesedni. Mik az elvárásaid az új munkahelyeddel kapcsolatban?
Nevezd meg a céljaidat és nézd tervezd meg meg, ezekhez hogyan illeszkedjen az új munkahelyed. Mennyi a havi kiadásod, emellett mennyit szeretnél félre tenni, azaz, mennyi a bérigényed.
Gondolt át azt is, milyen kompromisszumokat vagy hajlandó kötni, de azt is, hogy mi az, amiből biztosan nem akarsz engedni.
Ez a pont azért fontos, mert ha benned is letisztázódnak a dolgok, akkor sokkal célirányosabban fogsz állást keresni és állást találni is!

A 3. lépés: Önéletrajz

Miután már tudod, mi az amit szeretnél, szükséged lesz egy önéletrajzra. Nem árt, ha tudod, hogy az önéletrajzod alapján egy HR-es, vagy fejvadász nagyon gyorsan el tudja dönteni, hogy folytatja-e veled a kiválasztás folyamatát. Az önéletrajzod tehát legyen jól áttekinthető, lényegre törő és figyelemfelkeltő. A Beck and Partners Tanácsadó irodának az a tapasztalata, hogy mindössze, csak minden 12. önéletrajz felel meg az elvárásoknak. A lényegre szorítkozz, csak oda illő tapasztalatok szerepeljenek. Hangsúlyozd az eredményeidet, ne lódíts és a fotód legyen hivatalos! Ne küldd mindenhová szóról-szóra ugyanazt. Érdemes „hozzáigazítani” minden állsajnálathoz a pályázati anyagodat, mivel minden pozícióhoz és minden cég számára mást érdemes kiemelni az eddigi tapasztalatidból.

A 4. lépés: Pályázz!
Minél több helyre küldd el az önéletrajzodat, de csak olyan helyekre, melyek elvárásainak tényleg megfelelsz és amelyek neked is tetszenek. Az állásajánlatokban az elvárások rovatban nem véletlenül szerepelnek az egyes pontok. Ha elvárás a felsőfokú angol nyelvtudás, akkor ne küldd el feleslegesen az anyagodat, ha nem beszéled a nyelvet! Keresd minél több vonalon a lehetséges munkahelyet. Nézelődj, szólj az ismerőseidnek, kutass az interneten és segítséget kérhetsz a profiktól is: fordulj fejvadász cégekhez!

Az 5. lépés: Interjú
Az már fél siker, ha állásinterjúra mész, de ez a neheze.
Győzd meg személyesen a leendő munkaadódat vagy a fejvadászokat, hogy Te vagy az, aki nekik kell! Talán keményen hangzik, de a munkaerőpiacon először magadat kell eladnod. Ennyiben értékesítő is vagy, bármi is a foglalkozásod. Légy tisztában azzal, hogy mik az erősségeid, gyengeségeid, valamint ismerd önéletrajzod minden elemét a pontos dátumokkal együtt. Légy magabiztos, legyenek ismereteid arról a cégről, ahova pályáztál! A megjelenésed legyen oda illő, ne legyél merev, sem túl izgága mozgású. Legyél udvarias! Kérdezz bátran! Ne felejtsd el, hogy Te és az interjúztatód egyenrangú felek vagytok. Ezen a ponton nincs alá- és fölérendeltségi viszony. Ugyanannyira van szüksége neki a szaktudásodra, mint Neked a munkára.

6. lépés: Kezdd el!
Ha jó a munkahelyed, szereted a munkád és téged is szeretnek ott ahol vagy, akkor maradj!
Mikor jön el a legjobb időpont az álláskeresésre, ha elveszítetted a munkahelyedet vagy nem szereted a munkádat? Most! Ne halogasd a keresést, mert egy cég talán épp Téged keres. Meglehet, hogy valahol ott lebeg álmaid állása, mint egy nyitott pozíció, de Te mindig elodázod a döntést!

A szerző: Beck Zsolt, a Beck and Partners Kft. vezetője.
További fortélyok az álláskeresésről: www.azallaskereseskezikonyve.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.