Boldogság tipp

Kösz, jól!

Megkérdezel valakit: Hogy vagy? Erre ő rávágja, hogy „Kösz jól”! Amikor viszont készítesz egy statisztikai felmérést, akkor kiderül, hogy alig van ember, aki boldog, általában vagy többnyire tényleg jól van és ne lenne valami lelki nehézsége vagy testi problémája. Akkor jól vagyunk vagy sem?

Hogy vagy?

Az első tényező az, hogy valóban gyakran kapunk felszínes választ a kérdésünkre. Ezt részben ki tudjuk küszöbölni két dologgal. Egyrészt figyeljünk, hogy ne csak úgy futtában tegyük fel a kérdést, hanem időt hagyva a másik számára a válaszra, másrészt őszintén kell érdeklődni ahhoz, hogy őszinte választ kapjunk. A felszínességen kívül persze más okai is lehetnek annak, hogy ezt kapjuk: „Kösz jól!”, miközben aki mondja egyáltalán nem úgy fest, mintha jó bőrben lenne.

Kösz, jól!

Az előzőeken túl, hasonló választ kaphatunk még a következő okokból:

Vannak, akik tapintatból vagy szégyenből nem szívesen osztanak meg velünk rossz híreket, ezért adnak gyorsan egy ilyen választ.

Hasonló választ kaphatunk akkor is, ha akit kérdezünk, nem gondolja, hogy segíteni tudnánk az ő gondján, akkor pedig miért mondja meg, hogy valami nem stimmel?

A másiknak nyújtott segítség hozzátartozik elégedettségünkhöz és boldogságunkhoz, azonban nehéz segíteni olyan embernek, aki maga szégyennek tartja, ha más segítségére szorul. Ezért amikor segítünk valakinek, akkor semmiképpen se érzékeltessünk vele olyat, hogy nélkülünk nem boldogult volna, se olyat, hogy ez áldozat a részünkről. Ez utóbbi nem nehéz, ha tényleg önzetlenül tesszük.

Az angolok és amerikaiak tökélyre fejlesztették ezt a „hogy vagy” dolgot; már köszönés helyett használják és meg is lepődnének, ha erre a „kérdésre” valaki elkezdené mondani, hogyan is van. Mi ettől még megtarthatjuk régi jó szokásainkat, így azt is, hogy őszintén és választ várva kérdezünk és figyelemmel fogadjuk a másik mondandóját, de azt is megértően kezeljük, ha a másiknak valamiért nincs kedve megosztani velünk a választ.

A boldogsághoz hozzátartozik a másik iránti őszinte érdeklődés, figyelem, de annak megértése is, hogy az illető nem kíván kommunikálni. Ezekkel együtt is a közösségi életben van helye udvariassági kérdéseknek is, de az azokra adott sablon válaszokon nincs mit csodálkozni.

Mai boldogság tipp

Ami téged illet, azt javaslom, hogy élj úgy vagy fejleszd oda az életet, hogy ha valaki megkérdezi: „Hogy vagy?”, akkor arra őszintén válaszolhass olyasmit, hogy „Köszönöm, egész jól mennek a dolgaim!” Miért javaslom ezt? Mert bármi, ami kevesebb, mint boldogság, az nem méltó az emberhez. Amikor pedig nem vagy jól, azt is megmondhatod – az emberek szeretnek segíteni, legalább lesz módja a barátaidnak viszonozniuk azt, amikor korábban Te segítettél nekik.

Boldogság-tanácsadó

 

hirdetés:
promo_boldogsag_tanfolyam_01
A boldogság megtanulható

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük