Gyerekek

Gyöngéden születni

Manapság számos módon világra hozhatjuk gyermekünket. Szülhetünk vízben, bármilyen pozícióban, választhatunk orvost, szülésznőt, dúlát. Ám a szülés így is sokak számára megrázó, fájdalmas és nem kívánatos eseményként marad meg az emlékezetben. Hogyan lehetséges ez? Hogyan lehet életünk ilyen meghatározó, csodálatos eseménye kellemetlen tapasztalat az Anyuka számára? Vannak válaszok.

Tudom, sokan vélekednek úgy, hogy mi is megszülettünk valahogy és lám mégis itt vagyunk. De gondolkodjunk el egy kicsit. Vajon szükségszerű e végig élni minden babának és mamának ugyanazt a kínt és szenvedést,csak azért mert mi kínok közt érkeztünk a világra? Biztosan sok rémtörténetet hallottunk már szülésekről, születésekről barátoktól, rokonoktól. Tényleg ezt kívánjuk e szeretteinknek, leendő gyermekünknek?

Persze, az elmaradott kultúrákban még talán él az a nézet, hogy a gyermek “nem érez” “nem tud magáról”. De ezt az állítást még az orvostudomány is cáfolja. Honnan származnak a pszichoszomatikus betegségeink? Miért van az, hogy egyre több oltást kell kapnunk, vagy miért kell annyi császármetszést végrehajtani? És végül a legfontosabb, legérzékenyebb terület : miért van annyi stressz a gyereknevelésben és miért vannak viszályok a gyermekek és édesanyák között? Vajon igaz az az állítás, hogy ez normális és nincs mit tenni „ez az élet rendje”? Ezer meg ezer kérdés, de igen csekély mértékű a használható válasz. De ahogy említettem, léteznek válaszok ezekre a nagyon fontos kérdésekre és létezik megoldás is ezekre a problémákra.

Minden a fogantatással kezdődik. A várandósság és a szülés-születés az igazán meghatározó az anya-gyermek kapcsolatában. Ezt az adatot kell szem előtt tartani. Legalább az 50%-át megspórolhatjuk a későbbi bánatoknak, ha alkalmazzuk a Csendes-gyöngéd szülés módszerét. Nem nehéz betartani a szabályokat, ám annál kifizetődőbb. Ez a kulcsa a boldog baba-mama kapcsolatnak. Továbbra is igaz amit Dr. Frédérick Leboyer idéz Buddhától A gyöngéd születés könyvében : „Születni szenvedés”. Ezért mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk a babát az olyan külső behatásoktól, mint hang, fény, fájdalmas mozgatások – amelyek később betegség, illetve magatartásbeli problémák formájában ütköznek ki a gyermek életében.

A szülés természetes dolog. Az ezzel a témával kapcsolatos félelmeket tudatosan generálják létező személyek üzleti megfontolásból, vagy csupán gonoszságból. Ahhoz, hogy gyermekünkkel békében és boldogan tudjunk együtt élni, igazán tudatos felnőttnek kell lennünk a kezdetektől.
Ez felelősség. Gyermekeink számítanak ránk.

Schindler Erika
Csendes-gyöngéd szülés vezető dúla
www.csendes-gyongedszules.hu
https://www.facebook.com/csendesszules/

promo_boldogsag_tanfolyam_01
A boldogság tanulható

 

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.