FacebookHírekMagazin

Most ért véget az emberszeretet?

Valójában csak az Emberszeretet Világnapja ért véget április 8-án éjfélkor. Olyan sok világnap van már, hogy erre alig jut figyelem.

Kutyák napja

Kissé furcsa, hogy világnap kell ahhoz, aminek természetesnek kellene lennie. Elég azonban kinyitni egy újságot, meghallgatni a rádióban egy hírt és már csak úgy „árad is az emberszeretet”. Akkor viszont talán nem is felesleges ez a világnap. Kutyáknak, a Földnek, madaraknak és fáknak, sok mindennek van világnapja.

Mintha az emberiség próbálná visszagyömöszölni a helyére minden olyannak a megbecsülését, amit már abbahagytunk megbecsülni. Akkor az emberszeretet világnapja azt sugallja, hogy abbahagytuk szeretni egymást! Ez elég naiv állítás, ha ránézünk, hogy az emberek többsége mennyi jó és mennyi rossz emberi kapcsolattal rendelkezik, s akkor még nem említettük azokat, akik már régen abbahagyták, hogy egyáltalán kapcsolatot tartsanak fenn másokkal.

Erények

Még egy munkahelyen vagy iskolában is évekig el lehetünk egymás mellett anélkül, hogy bármi szeretetet kellene mutatnunk egymás iránt, bár kétséges ennek az értelme. Aki pedig otthonában bezárva éli a napjait, s csak néha néha megy beszerezni valamit, még inkább el lehet zárva attól, hogy másokkal jó viszonyt kelljen fenntartania. Pedig a legtöbb ember valószínűleg vágyik a szeretetre. Ahogy múlik az idő néha kudarcot vallanak a szeretteikkel kapcsolatban, abbahagyják, hogy kedvesek, megértőek, méltányosak, megbocsátóak és még „sok minden egyebek” legyenek. A környezetünk viszont pontosan azokat az erényeket vonja meg alkalmazni felénk, amit mi: a kedvességet, megértést, méltányosságot, megbocsátást és a többit.

Majd, ha szeretni fognak

Ördögi körbe jut, aki eldönti, hogy „majd akkor szeretem őket, ha majd először ők szeretni fognak engem”. Így juthatunk el ahhoz a megkövesedett helyzethez, amikor mindenki mástól várja, hogy jobbá váljanak a dolgok. Ezzel szemben az egyetlen lehetőség egy rossz élethelyzet kezelésére az, hogy az a személy, aki ilyenbe került, pontosan annak az ellenkezőjét kezdi tenni másokért, mint amivel eddig csak vádolta őket. Gonoszoknak tartja az ismerőseit, akkor nagyon jó indulattal kell beindítania velük a párbeszédet. Sportszerűtlenek vele szemben? Akkor nincs mese, nagyon sportszerű viselkedéssel kell megtörni a jeget. Ha minden oldal csak a másikra várna, akkor az emberiség végül abba is hagyná a kommunikációt és mindenkinek félre kellene tennie minden reményét a másikkal kapcsolatban.

Nagyon helyes, ha annyi minden más dolognak van világnapja – legyen akár a kutyáknak, macskáknak, delfineknek, sportkocsiknak vagy akár a holdfogyatkozásnak, de legyen az emberszeretetnek 365 napja egy évben, ha pedig valaki szeretne megpihenni a sok szeretet közben, hát legyen övé négyévente február 29-e.

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.