InterjúMagazin

Boldogtalan művészek

A tavalyi évben Robin Williams halálának évfordulóján készítettünk riportot Dobos Jánossal, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnökével annak az aggasztó tendenciának a kapcsán, hogy zseniális művészeket veszítünk el tragikus hirtelenséggel, lelki problémáik nem megfelelő kezelése következtében. A téma ma még aktuálisabb, mint valaha, hiszen ebben az évben két nagyszerű zenésztől kellett búcsút vennünk emiatt. Májusban Chris Cornell, a Soundgarden énekese, júliusban pedig Chester Bennington, a Linkin Park frontembere vetett véget életének. A hullám tehát nem állt meg, hanem tovább terjed. Ezzel kapcsolatban kérdeztük meg ismét az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnökét.

– Miért szembesülünk minden évben hasonló tragédiákkal?

– Sajnos általános tendencia, hogy a stresszhelyzeteket és a hangulati problémákat – amelyek egy művész életében még fokozottabban vannak jelen – olyan tudatmódosító szerekkel, sok esetben ezek kombinációival kezelik, amelyek használata végül tragédiához vezet. Az esetek többségében, ha ilyen hírt hallunk, szinte biztosak lehetünk abban, hogy az érintettet erős hatású pszichiátriai szerekkel kezelték. És mindenki megdöbbenéssel áll az előtt, hogy az egyébként ambiciózus, kreatív ember hogyan dönt úgy egyik pillanatról a másikra, hogy inkább a halált választja.

– Nem összetettebb azért a probléma ennél?

– Nyilván nagyon sokrétű és sokféle gyökerű dologról van szó. De szervezetünk 1969-es megalakulása óta esetek ezreit dokumentálta, amelyekben egy közös dolog mégis volt, az áldozatok erős hatású pszichiátriai szereket kaptak (szinte mindig egymással kombinálva) és ezeket kísérletszerűen váltogatták náluk.

– De előfordulhat olyan is, hogy valaki az alapproblémája, a lehangoltság miatt választja az öngyilkosságot. Nem?

– Van egy olyan jelenség a gyógyszergyárak és a pszichiátriai szakma részéről, miszerint azzal igyekeznek magyarázni ezeket az öngyilkosságokat, hogy az alapbetegség a kezelés bizonyos szakaszában felerősödik. A valóság azonban az, hogy rengeteg olyan esetről tudunk, amikor a személy a szerek szedése előtt lehangolt volt ugyan, de nem akarta megölni magát. Miután azonban elkezdte ezeket a szereket szedni, öngyilkossági gondolatai támadtak. Nem véletlen, hogy az ezzel kapcsolatos figyelmeztetések már bekerültek ezeknek a szereknek a hivatalos leírásaiba is. Ebben nem kis szerepe volt a mi szervezetünknek is.

– Milyen szerepet vállal az Önök szervezete abban, hogy ezt a tendenciát megfékezze?

Mi alapvetően tényfeltáró és felvilágosító tevékenységet végzünk, illetve jogsegélyt biztosítunk azok számára, akikkel visszaélés történt a pszichiátriai kezelése során. Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek tájékozottabbak legyenek azzal kapcsolatban, hogy milyen jogaik vannak ezen a területen, illetve felhívjuk a figyelmet bizonyos kezelési gyakorlatok veszélyeire és káros hatásaira. Ezért érkezik minden évben Budapestre utazó kiállításunk.

– Ez hol tekinthető meg és mikor?

– 2017. szeptember 14-én nyitotta meg a kapuit a kiállítás a Rákóczi út 45. szám alatt. Egészen október 1-ig minden nap 10 és 20 óra között várjuk az érdeklődő látogatókat. A kiállításra a belépődíj tetszőleges összeg. A téma kemény, de érdemes végignézni a kiállítást, saját védelmünk érdekében is.

 

Bővebben: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

 

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.