Ami jó a kávéban
Kávé: millióknak indul ezzel a napja, mások üzleti megbeszélésekhez használják, igen sokan pedig délutáni „szertartás” keretében kortyolgatják.
A Lavazza most nyári szépségtippek keretében azt gyűjtötte egy csokorba, hogyan óvható meg a szépségét és az egészségét kávéval. Eszerint az elmúlt években elvégzett koffeinnel kapcsolatos vizsgálatok – beleértve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elvégzett kutatásokat is – a koffein számos pozitív hatására világítottak rá.
Nem csak inni jó
A hír nem minden pontjában szerepel, hogy a kávé nyers vagy pörkölt formájának vizsgálatából jutottak-e az adott következtetésre, de álljon itt az, amit viszont közzétettek. Eszerint a koffein vegyület (C8H10N4O2) csökkentheti a rák kockázatát, növeli a várható élettartamot. A kávéból antioxidánsok is juttathatók a szervezetbe, és a vérnyomásra is jó hatással lehet. (Ha valaki vérnyomás problémákban szenved, az azért kérje ki orvosa véleményét a személyesen nála várható hatásról!)
A Lavazza tehát összegyűjtött néhány hasznos tudnivalót a kávéfogyasztás előnyeiről:
A kávé antioxidánsokban gazdag. Környezetünk tele van szabad gyökökkel, amelyek károsak lehetnek a bőr számára, azonban a kávéban lévő antioxidánsok megvédik bőrünket és javítják annak természetes védelmét.
A szabad gyökök olyan molekulák, melyeknek van felesleges, kötésben nem lévő elektronjuk, ezért erőteljesen keresnek párt és gyorsan reakcióba léphetnek más molekulákkal.
A kávé védelmet nyújt a Nap káros sugarai ellen: az UVB sugárzás káros és különféle veszélyes bőrelváltozásokat okozhat, azonban a koffein használata védelmet nyújthat az UV-ugárzás rákkeltő hatásával szemben és gátolja a DNS-károsodását.
Fényessé és simává varázsolja bőrünket: a szövetjavító tulajdonságai miatt a kávé kulcsfontosságú a sejtek újbóli növekedésének szabályozásában, ami a hidratáltság megtartásához vezet és növeli a bőr rugalmasságát.
Javítja a keringést: a kávé serkenti a vérkeringést, amely egészséges és energetizált bőrt eredményez.
Így használható még fel a kávé
A tudósítás szerint a kávé különféle otthoni bőr- és hajápolási szépségreceptekhez is alkalmazható:
– Kiválóan használható hámlasztó anyag és jól alkalmazható duzzadt szemek kezelésére is: ennek az a receptje, hogy kávéfőzés után tegyük félre a zaccot. Miután kihűlt, a szem és a szemhéj környékére kenjük, majd néhány perc után hideg vízzel leöblítjük.
– Nagyszerűen alkalmazható a fejbőr hámlasztásához. Fél csésze darált kávét masszírozzunk két percig a fejbőrünkbe, majd mossuk le samponnal.
– A darált kávé bőrradírként is hasznos lehet, mivel nem sérti a bőr felületét. Keverjünk össze őrölt kávét, barna cukrot és olívaolajat, majd körkörös mozdulatokkal masszírozzuk arcunkba.
Forrás: MTI, OTS-hír