ÉletmódMagazin

Ami jó a kávéban

Kávé: millióknak indul ezzel a napja, mások üzleti megbeszélésekhez használják, igen sokan pedig délutáni “szertartás” keretében kortyolgatják.

A Lavazza most nyári szépségtippek keretében azt gyűjtötte egy csokorba, hogyan óvható meg a szépségét és az egészségét kávéval. Eszerint az elmúlt években elvégzett koffeinnel kapcsolatos vizsgálatok – beleértve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elvégzett kutatásokat is – a koffein számos pozitív hatására világítottak rá.

 

Nem csak inni jó

A hír nem minden pontjában szerepel, hogy a kávé nyers vagy pörkölt formájának vizsgálatából jutottak-e az adott következtetésre, de álljon itt az, amit viszont közzétettek. Eszerint a koffein vegyület (C8H10N4O2) csökkentheti a rák kockázatát, növeli a várható élettartamot. A kávéból antioxidánsok is juttathatók a szervezetbe, és a vérnyomásra is jó hatással lehet. (Ha valaki vérnyomás problémákban szenved, az azért kérje ki orvosa véleményét a személyesen nála várható hatásról!)

Ami jó a kávéban
Ami jó a kávéban

A Lavazza tehát összegyűjtött néhány hasznos tudnivalót a kávéfogyasztás előnyeiről:

A kávé antioxidánsokban gazdag. Környezetünk tele van szabad gyökökkel, amelyek károsak lehetnek a bőr számára, azonban a kávéban lévő antioxidánsok megvédik bőrünket és javítják annak természetes védelmét.

A szabad gyökök olyan molekulák, melyeknek van felesleges, kötésben nem lévő elektronjuk, ezért erőteljesen keresnek párt és gyorsan reakcióba léphetnek más molekulákkal.

A kávé védelmet nyújt a Nap káros sugarai ellen: az UVB sugárzás káros és különféle veszélyes bőrelváltozásokat okozhat, azonban a koffein használata védelmet nyújthat az UV-ugárzás rákkeltő hatásával szemben és gátolja a DNS-károsodását.

Fényessé és simává varázsolja bőrünket: a szövetjavító tulajdonságai miatt a kávé kulcsfontosságú a sejtek újbóli növekedésének szabályozásában, ami a hidratáltság megtartásához vezet és növeli a bőr rugalmasságát.

Javítja a keringést: a kávé serkenti a vérkeringést, amely egészséges és energetizált bőrt eredményez.

 

Így használható még fel a kávé

A tudósítás szerint a kávé különféle otthoni bőr- és hajápolási szépségreceptekhez is alkalmazható:

– Kiválóan használható hámlasztó anyag és jól alkalmazható duzzadt szemek kezelésére is: ennek az a receptje, hogy kávéfőzés után tegyük félre a zaccot. Miután kihűlt, a szem és a szemhéj környékére kenjük, majd néhány perc után hideg vízzel leöblítjük.

– Nagyszerűen alkalmazható a fejbőr hámlasztásához. Fél csésze darált kávét masszírozzunk két percig a fejbőrünkbe, majd mossuk le samponnal.

– A darált kávé bőrradírként is hasznos lehet, mivel nem sérti a bőr felületét. Keverjünk össze őrölt kávét, barna cukrot és olívaolajat, majd körkörös mozdulatokkal masszírozzuk arcunkba.

Forrás: MTI, OTS-hír

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.