Munka és üzlet

A pénz boldogít?

A pénz, a gazdagság boldoggá teszi az embert? Vagy pont az ellenkezője igaz: „A pénz nem boldogít”? Kinek van igaza? Vagy lehet, hogy van egy harmadik út, amely tényleg boldoggá tehet bennünket?

Mitől leszünk boldogok?

A gyors és kissé felületes válasz az lehetne, hogy „mindenki mástól boldog”. Ez első látásra igaz is, hiszen egy élsportoló a versenyen elért jó helyezéstől boldog; egy anya attól, ha látja mosolygó gyermekét; egy vezető attól, ha a cég eredményei magasan szárnyalnak; egy értékesítő attól, ha jó üzletet kötött; egy tinédzser attól, ha népszerű a barátai közt; egy gyerek attól, ha megkapja a legújabb menő játékot; egy nő attól, ha megdicsérik, hogy milyen csinos; egy férfi attól, ha büszke lehet a családjára; és még hosszan sorolhatnám. Ezer és ezer olyan dolog van, amitől valaki hosszabb-rövidebb ideig boldognak, elégedettnek, szerencsésnek érzi magát. Ha megkérdeznénk az embereket nagyon sokféle választ kapnánk arra, hogy mitől boldog valaki. De akkor, hogy lehetséges megmondani, hogy mi is a boldogság? És ha nem tudjuk meghatározni a boldogság forrását, akkor hogyan tehetünk mi magunk azért, hogy boldoggá váljunk? A boldogság a szerencsén múlik? A boldogságot valaki más adja nekünk, vagy mi magunk érjük el? A boldogság a pénztől, vagyontól függ? Esetleg szegényebben boldogabb lehet valaki, mint gazdagon?

A boldogság és a célok

Ha megnézzük a fenti példákat, találhatunk egy olyan közös pontot, ami minden esetben megvan, ha a boldogságról beszélünk. Ez pedig a cél! Nézzük csak meg közelebbről: a sportoló célja, hogy győztessé váljon; az értékesítőé, hogy eladja a termékét; a nőé, hogy mások szépnek lássák; az anyáé, hogy gyermeke boldog legyen; a cégvezetőé egy nagyon eredményes cég. Vagyis, mindenkinek van valamilyen célja, és ha ezt eléri, akkor boldognak érzi magát. Elégedett magával, az életével, hiszen nem hiába dolgozik, akar valamit. Vagyis a boldogságnak köze van a célokhoz. Az ember személyes céljához. És mivel nem mindenkinek ugyanazok a céljai, így a boldogságot sem egyformán éljük meg.

Mi köze a pénznek a célokhoz?

Most, hogy már látjuk, hogy a boldogság szoros összefüggésben áll a célokkal, felmerül a kérdés, hogy a pénzzel mi a helyzet? Csak sok pénzzel lehet elérni a céljainkat? Van olyan cél, amihez nagyon sok pénz kell, van, amihez kevesebb. Gondoljunk a Forma 1-re. A száguldó cirkusz közismerten rengeteg pénzt emészt fel. Sok ember sokáig tartó munkája kell ahhoz, hogy valaki elsőként robogjon át a célvonalon. Sok pénzbe kerül az is, hogy valaki egyáltalán lehetőséghez jusson és pilótaként a kormány mögött bizonyíthassa rátermettségét. Persze a pénz önmagában nem elég, hiszen akármennyi pénzem is lenne, nem valószínű, hogy bármikor is Forma 1-es pilóta válna belőlem. Ugyanakkor lehetnék én a világ legtehetségesebb pilótája, ha egyáltalán nem állna rendelkezésre az a pénz, amivel biztosíthatnám a versenyzéshez szükséges kiadásokat. Enélkül ugyanis senki nem fedezné fel a tehetségemet, nem bizonyíthatnám, hogy tényleg én vagyok a legjobb, tehát soha nem válnék ismert Forma 1-es versenyzővé. De ahhoz is pénz kell, hogy gyereket neveljünk, hogy céget irányítsunk. A pénz az élet velejárója. Vagyis a pénz egy szükséges eszköz ahhoz, hogy a céljainkat el tudjuk érni. A boldogsághoz pedig a céljainkon keresztül vezet az út.

A pénz nem boldogít, de szükséges a boldogsághoz

A pénz önmagában nem tesz boldoggá. Hosszú távon biztosan nem. Persze, ha hirtelen pénzhez jutunk, akkor nagyon boldognak érezhetjük magunkat. De ekkor sem önmagában a pénz az, ami kiváltja ezt az érzést. A boldogságot az okozza, hogy a pénz hozzásegíthet a céljaink eléréséhez. A pénz tehát egy olyan eszköz, amire szükségünk van nem csak azért, hogy a mai modern társadalmunkban életben tudjunk maradni, hanem azért is, hogy elérhessük a céljainkat és a boldogságot. No persze az életben maradás is egy cél, igaz?!

Dr. K.I.

A gazdagodj azonnal cikke
www.gazdagodjazonnal.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.