MagazinSzerelem

A jegygyűrű története

Jegygyűrű, a szimbólum

Világunk egyik legismertebb szimbóluma, de mit is tudunk róla? Honnan származik? Egyáltalán hogy indult el? A jegygyűrű egyik ismert jelentése a végtelenség, a kör, aminek se eleje se vége. Ezzel szimbolizálva a végtelen szerelem jelét. Az viszont kevésbé ismert, hogy a jegygyűrű Egyiptomból származik. Fáraó szerelme jeléül egy gyűrűt ajándékozott feleségének. Egyiptomból Nagy Sándor hozta el ezt a szokást és került Rómába a karikagyűrű és vált a keresztény világ részévé is.
Először a jegygyűrűk kenderből készültek. Mivel ezek a gyakori használat közben elhasználódtak és évente meg kellet újítani ezért tartósabb anyagokból, vasból, kezdték el készíteni. A harmadik századtól már esztétikai jelentése is előkerült és ekkor már aranyból és ezüstből készültek. A 13. században került bele a keresztény esküvői szertartásba. Jelentése folyamatosan változott. Kezdetben a férj tulajdonát jelképezte. Majd később elkötelezettségét. Ezzel biztosította, hogy elkötelezte magát a kiválasztott nő felé és nincsen szándékában megváltoztatni azt.

Hol hordják a jegygyűrűt?

Megfigyelhető, hogy különböző országokban más-más kézen hordják a jegygyűrűt. Vajon miért és honnan származik az egyik vagy a másik szokás? A teljesség igénye nélkül, nézzük meg, mely országokban mi az elterjedt szokás, kik és hol hordják a jegyűrűt. Bal kézen az angolszász országokban, USA-ban, Franciaországban, Csehországban, Szlovéniában hordják. A jobb kéz Németországra, Ausztriára, hazánkra, más kelet európai országokra és az ortodox keresztényekre, Oroszországra és Ukrajnára jellemző.
A bal kézen viselt jegygyűrű eredete Egyiptomból származik. Az egyiptomiak eredetileg a bal kezükön hordták a jegygyűrűt, mivel úgy hitték, hogy a bal kéz negyedik ujjából a véna közvetlenül a szívbe megy. Hogy miért került át a jegygyűrű a jobb kézre már nem ilyen egyértelmű. Több feltevés is olvasható ennek magyarázatára. Az egyik feltevés szerint a Biblia (Exodus 15.6) szerint a jobb oldal a jó és áldott oldal, ezért a jegygyűrűt a jobb kezünkön kell hordani. Ezért kezdték el az emberek a jobb kezükön viselni a gyűrűt. Egy másik feltevés szerint ez a szokás, hogy a házasságot jelentő gyűrű a jobb oldalra kerül, Rómából származik. Latinul a balra szó „sinistra”-et fejlődött az angolban „sinister” szóvá, melynek jelentése „sötét” lett. A latin jobbra szó, „dexter”, ami az angolban „dextery”, vagyis ügyesség szavaként fejlődött. Ezért a bal kéz negatív jelentéssel társult, míg a jobb oldal pozitív jelentésű lett. Az emberek a negatív jelentésű bal kezet kerülve, jobb kézen kezdték el hordani a házasság vagy a szerelem jelképét jelentő gyűrűt.

A szerelem jelképe

Bárhogy is legyen, ma a jegygyűrű a szerelmet jelképezi. Két ember egymásra találását, a boldogságot. Mivel a szerelem a legszebb dolog, ami összetart két embert. Problémák, nehézségek mindig vannak és lesznek, de ezeken együtt keresztülmegyünk, kitartunk egymás mellett, és akkor nemcsak jelkép lesz a gyűrű végtelensége, hanem valódi igazság, melyben képesek vagyunk összetartani, kitartani egymás mellett.

Érdekességek a nagyvilágból

A korai kelták hajból készítettek jegygyűrűt. A vőlegény és a menyasszony hajából közösen fontak gyűrűt, amit a feleség viselt, elkötelezettsége jelképéül. Franciaországban és francia nyelvű hagyományokkal rendelkező országokban elterjedt a három egymásba fonódó kör használata, amely a három alapvető keresztény értéket (hit, remény, szeretet) szimbolizálja. Oroszországban a jegygyűrűt hagyományosan három egymásba érő rózsa szokta díszíteni, melyek vegyesen arany és fehérarany színezetet kapnak.

A jegygyűrűbe vésett szövegeknek is van divatja. Míg korábban bölcsességeket, fogadalmakat, bibliai idézeteket vésettek a gyűrűbe a házasodók, ma dalszövegek, versek, sőt vicces sorok is előfordulnak. Az esküvő dátuma, vagy a férj és feleség neve is gyakran kerül a gyűrűbe.  Régen a férfi és női jegygyűrűk inkább csak méretükben különböztek, ma azonban divatos, hogy főbb jegyeiben hasonlít a két gyűrű, de apró eltérések vannak. A férfiak jegygyűrűje általában vastagabb, a nőké vékonyabb. A férfi gyűrű legtöbbször simább, egyszerűbb, a női díszesebb, található benne egy kis kő, vagy akár több is.

Pár éve látott napvilágot az a karikagyűrű újdonság, amely első ránézésre egy csapágyra emlékeztet. Valójában azonban a gyűrű belseje úgy van kidolgozva, hogy tulajdonosának bőrébe mintát (betűket) nyomjon – általában a házastárs nevét. Magyarországon a jegygyűrű elődje a jegykendő volt. Bár a vőlegény gyakran adott ajándékba gyűrűt kedvesének, a menyasszony cserébe jegykendőt adott. Ez egy négyzet alakú kis kendő volt, amit a férfi a nadrágjában, zsebében, vállára tűzve hordott az esküvő napjáig. A szertartáson aztán ezt kötötték a menyecske fejére.
Kínában a menyasszony és a vőlegény a jegygyűrűt a szemközti kezén viseli. A menyasszony jobb, míg a vőlegény baloldalon hordja. Ez alapján a kínai szokás „nan Zhuo Nu te”. A kínaiak úgy vélik, hogy mivel a nő a családért, házasságért és a háztartásért felelős, neki a jobb kezén kell viselnie gyűrűt, mert a jobb oldal nagyobb befolyást gyakorol.

Szerző: Mészáros Pálma

Hirdetés

promo_boldogsag_tanfolyam_01

Források:

H&B Design: Gyémántgyűrű: http://www.gyemantgyuru.hu/a_jegygyuru_tortenete.php
http://en.renesim.com/weddingring/weddingrings-which-hand

https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20060708053932AAxwTKX
http://www.gyemantgyuru.hu/felhasznalt_anyagok.php
http://www.gyemantgyuru.hu/jegygyuru_stilusok.php
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=215231&n=klementinagidro
https://www.leonmege.com/rules-of-engagement/resources/right-or-left

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.