A szerelem szó jelentése

Szerelem – Mit jelent?

Erős vonzódás, nemi vonzalmon alapuló erős testi és lelki vonzalom, amely főleg a szeretett személy iránti vágyakozásban, a hozzá való ragaszkodásban, az ő eszményítésében és az érte való odaadásban nyilvánul meg.

 

Magyarázat a szerelem szó meghatározásához

Figyelemre méltó, hogy a meghatározás egy oldalról, tehát a szerelmet tápláló vagy érző ember oldaláról fogalmazza meg ezt az “érzést” és nem szerepel a definícióban az, hogy viszonzást kapna. Ettől még tudjuk, hogy a szerelem viszonzása fontos és (jó esetben) ezáltal jön létre a párkapcsolat.

A meghatározás megemlít négy fő hozzáállást és cselekvést, melyekben a szerelem megnyilvánul. Ezek a vágyakozás, a ragaszkodás, az eszményítés és az odaadás! Ez a négy pont meglehetősen jó mérőeszköz arra, hogy “mennyire” szerelmes valaki (már ha egyáltalán van ennek mértéke).

Ha ebből a négy pontból egyik sem áll fenn, akkor nem is beszélhetünk szerelemről, legalábbis a definíciónak ebben az értelmében nem, hanem akkor az illetőnek talán csak valami erős szexuális késztetése van csak a másik iránt, ami nem lebecsülendő, csak éppen önmagában még nem szerelem. Ha a 4 pontból valaki tapasztal magán kettőt, akkor még érdemes megtanulnia és gyakorolnia a másik kettőt, mert akkor sokkal boldogabbá teheti párját a párkapcsolatban.

 

Más szótárak szerint

Van olyan szótár, ami a szerelem szó értelmezését így kezdi: „a nemi vonzalmon, a fajfenntartás ösztönén alapuló érzelem…”. Ez úgy hangzik, mintha az állatvilágból jöttünk volna, de az ilyen meghatározásnak van előnyös oldala is, mégpedig az, hogy világosan szerepelteti a szex szerepét a szerelemben, talán csak azt nem érzékelteti, hogy ez nem csak a fajfenntartás céljából létezik. Az biztos, hogy a szerelem a lelki élet része is.

A szerelem szónak van több meghatározása is, de a párkapcsolat és a házasság szempontjából ennek az elsőnek van jelentősége.

 


Feliratkozás a Boldogság Magazin tanácsadójának hírlevelére

 

Hozzászólások

hozzászólás

Boldogság

Boldogság Magazin - Jó hírek, amelyekre szükség van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × öt =

design by Honlapdiszkont

http://www.mrsewig.com/ black wigs short